Теми статей
Обрати теми

Неповний робочий час: якщо заробітна плата нижче мінімального розміру

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Неповний робочий час: якщо заробітна плата нижче мінімального розміру

 

Тетяна НАУМОВА, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

У зв’язку з неповним завантаженням виробничих робітників та інших категорій працівників, а також складним фінансовим становищем підприємство змушене перейти на роботу в умовах неповного робочого часу. При такому режимі роботи в деяких працівників заробітна плата виявляється нижчою за законодавчо встановлену мінімальну величину. Чи необхідно в цьому випадку здійснювати доплату до мінімальної заробітної плати?

(м. Харків)

 

Відповідно до Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, чисельність працівників, штатний розпис, режим роботи, які необхідні для нормального функціонування виробництва та забезпечення необхідного обсягу продукції, що випускається.

У разі змін в організації виробництва, які може бути спричинено, зокрема зниженням обсягів реалізації продукції, на підприємстві може бути змінено істотні умови праці без згоди працівників. Це передбачено ст. 32 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). У цій же статті визначено порядок проведення таких змін. Установлення неповного робочого часу як для окремих працівників або підрозділів підприємства, так і для всього підприємства в цілому, належить саме до зміни істотних умов праці.

Про зміну істотних умов праці працівників має бути попереджено не пізніше ніж за два місяці. Для цього слід видати наказ, в якому буде відображено режим роботи підприємства в умовах неповної зайнятості. З наказом потрібно ознайомити всіх працівників, яких стосуватиметься така зміна.

Строк у два місяці передбачено для того, щоб працівник мав можливість знайти собі іншу роботу, якщо такий режим роботи його не влаштовує.

При цьому слід мати на увазі, що відповідно до ст. 56 КЗпП оплата праці у випадках, якщо працівник працює в режимі неповної зайнятості, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Якщо у працівника в цьому випадку заробітна плата виявляється нижчою від законодавчо встановленого мінімального розміру, то доплата до його рівня не здійснюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі