Теми статей
Обрати теми

Якщо під час перебування у відпустці у працівниці захворіла дитина

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ЯКЩО ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У ВІДПУСТЦІ У ПРАЦІВНИці ЗАХВОРІЛА ДИТИНА

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У працівниці під час перебування в щорічній відпустці захворіла дитина п’яти років. Чи продовжується в такому разі відпустка на кількість днів хвороби дитини?

(м. Запоріжжя)

 

Нормами

ст. 80 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. та ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР передбачено, що щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку. Тобто у випадку хвороби безпосередньо працівника щорічну відпустку може бути продовжено. Підставою для такого продовження або перенесення є лікарняний лист.

Порядок видачі лікарняних листів визначає

Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Щодо продовження щорічної відпустки в разі захворювання дитини працівниці зазначимо таке.

У

п. 3.11 Інструкції № 455 чітко визначено: якщо мати, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, то листок непрацездатності видається з дня, коли мати повинна стати до роботи.

Ураховуючи зазначене, підстав для продовження щорічної відпустки у працівниці немає. Це пов’язано з тим, що непрацездатність не буде посвідчено в установленому порядку, оскільки лікарняний лист для догляду за хворою дитиною в період щорічної відпустки не видається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі