Теми статей
Обрати теми

Тривалість щорічної основної відпустки та допомога на оздоровлення для наукового працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість щорічної основної відпустки та допомога на оздоровлення для наукового працівника

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Якою має бути тривалість щорічної основної відпустки наукового працівника у вищому навчальному закладі, якщо він має науковий ступінь кандидата наук?

Чи має він право на отримання допомоги на оздоровлення при оформленні відпустки, так само як і викладачі цього вищого навчального закладу?

(м. Київ)

 

Відповідно до

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Умови надання такої щорічної відпустки регулюються

Порядком надання щорічної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівникам, педагогічним, науково-педагогічним працівникам освіти та науковим працівникам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346.

Розділом VIII додатка

до зазначеного Порядку науковим працівникам науково-дослідних та інших наукових установ і організацій, науково-дослідних та наукових підрозділів установ, організацій, підприємств, зокрема вищих навчальних закладів IV рівня акредитації незалежно від наявності наукового ступеня, визначено 28-денну тривалість щорічної основної відпустки.

Щодо отримання допомоги на оздоровлення зазначимо таке.

Відповідно до

абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам щомісячну виплату надбавок за вислугу років та виплату допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки.

Отже, виходячи з вищевикладеного дія

абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» не поширюється на наукових працівників, а отже, і відповідні виплати їм не проводяться.

Проте відповідно до п.п. «б» п. 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфер» від 30.08.2002 р. № 1298 керівники навчальних закладів мають право в межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторису доходів і видатків надавати працівникам, зокрема й науковим, матеріальну допомогу, у тому числі й на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі