Теми статей
Обрати теми

Оплата обов'язкових медичних оглядів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата обов’язкових медичних оглядів

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

За рахунок яких коштів проводяться обов’язкові медичні огляди? Якщо в лікувально-профілактичному закладі немає бактеріологічної лабораторії, хто має здійснювати бактеріологічні дослідження та оплачувати їх проведення?

(м. Сімферополь)

 

Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від 23.05.2001 р. № 559 затверджено перелік професій працівників різних галузей, які зобов’язані проходити попередні та періодичні медичні огляди, а також установлено порядок їх проведення. Витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я, що здійснює ці огляди. Для всіх інших роботодавців (підприємств, закладів, організацій або фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників) зазначені медичні огляди проводяться за рахунок їх коштів (п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559).

Медичні огляди віднесено до переліку платних послуг, що надаються державними та комунальними закладами охорони здоров’я (п. 8 р. I Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138).

Порядок проведення медичних оглядів здійснюється відповідно до наказу МОЗ України «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 р. № 280. Цим наказом затверджені:

— Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб;

— Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення;

— Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам.

Обов’язкові медичні огляди проводяться в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання або за місцем роботи працівника.

Для організації медичних оглядів працівників роботодавець повинен щорічно звертатися із заявою до місцевої санітарно-епідеміологічної служби та спільно з головним державним санітарним лікарем затверджувати списки працівників, які мають пройти періодичні медичні огляди, та визначити терміни їх проведення. При цьому

працівники бюджетних підприємств, установ, організацій відшкодовують закладам охорони здоров’я, що проводять обов’язкові медичні огляди, тільки вартість бланка особистої медичної книжки або придбавають зазначений бланк за власні кошти в організаціях, уповноважених реалізовувати бланки суворої форми.

Якщо в закладі охорони здоров’я, що здійснює медичні огляди, немає можливості провести необхідні лабораторні дослідження, які є невід’ємною складовою обов’язкових профілактичних медичних оглядів, це питання вирішується шляхом їх організації в інших закладах охорони здоров’я, у тому числі й у закладах санітарно-епідеміологічної служби, на договірній основі з оплатою цих робіт за рахунок коштів власника. Договори на проведення бактеріологічних досліджень можуть укладатися також з будь-якими атестованими лабораторіями за тарифами, затвердженими Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними державними адміністраціями, у м. Києві та Севастополі міськими державними адміністраціями, на які покладено повноваження з регулювання (установлення фіксованих або граничних рівнів) цін і тарифів згідно з

постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548.

Таким чином, на відповідній території застосовуються тарифи та ціни на платні послуги, що надають державні та комунальні заклади охорони здоров’я (крім санітарно-епідеміологічних станцій), які затверджують своїми розпорядженнями територіальні органи виконавчої влади. Для платних послуг, що надаються закладами санітарно-епідеміологічної служби, застосовуються тарифи (прейскуранти), затверджені

постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження тарифів (прейскурантів) на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби» від 27.08.2003 р. № 1351.

Планові бактеріологічні дослідження, що виконуються санітарно-епідеміологічними станціями в бюджетних закладах, у тому числі планові бактеріологічні дослідження матеріалів, узятих у структурних підрозділах закладів охорони здоров’я від медичного персоналу та від стаціонарних хворих і підозрілих на інфекційні захворювання, не підлягають оплаті.

Контроль та нагляд за дотриманням центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суб’єктами господарювання вимог з формування, встановлення та застосування цін (тарифів) покладено на Державну інспекцію з контролю за цінами (

Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 р. № 1819).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі