Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ

Верховна Рада України прийняла

Закон «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI. Цей Закон передбачає обмеження щодо роботи близьких осіб в органах державної влади та місцевого самоврядування. Близькими особами згідно із Законом вважаються: подружжя, діти, батьки, рідні брати та сестри, дід, баба, онуки, а також інші особи за умови їх постійного проживання разом з держслужбовцем та ведення з ним спільного господарства. Якщо виявиться, що така особа знаходиться в безпосередньому підпорядкуванні держслужбовця, йому доведеться перевестися на іншу роботу або звільнитися з обійманої посади. Законом передбачена також участь громадськості в заходах щодо запобігання та протидії корупції, зокрема проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів та досліджень тощо. Передбачено також обов’язкове інформування громадськості щодо проведених заходів з цього напрямку щороку не пізніше 10 лютого.

Також прийнято

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» від 11.06.2009 р. № 1508-VI, яким унесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) та Кримінального кодексу України (ККУ).

Так, КУпАП доповнено главою, якою передбачено відповідальність за корупційні адміністративні правопорушення, зокрема за одержання неправомірної вигоди; підкуп; незаконне сприяння фізичним або юридичним особам; порушення обмежень щодо зайняття підприємницькою діяльністю та вимог щодо сумісництва; ненадання інформації або надання недостовірної чи неповної інформації; неправомірне втручання в діяльність державних органів, підприємств, установ і організацій та порушення вимог фінансового контролю.

Також ККУ доповнено розділом, що визначає відповідальність за зловживання повноваженнями; перевищення повноважень; зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги; комерційний підкуп; підкуп особи, яка надає публічні послуги; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів; незаконне збагачення; пропозицію або давання хабара або зловживання впливом.

Зазначені Закони набудуть чинності

з 1 січня 2010 року . З цієї ж дати втратить чинність Закон України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР.

 

ПОСИЛЕНО СОЦЗАХИСТ ДІТЕЙ

Законом України від 23.06.2009 р. № 1543-VІ «Про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо соціального захисту дітей, які навчаються в закладах системи загальної середньої освіти, у зв'язку з втратою годувальника» унесено поправки, згідно з якими для призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника перелік осіб, що є непрацездатними членами сім'ї померлого, доповнено дітьми, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти.

 

ВИПЛАТУ БЮДЖЕТНИХ ЗАРПЛАТ ДОВЕДЕТЬСЯ ЗАСЛУЖИТИ

10 липня 2009 року Мінфін уніс відповідні зміни до умов проведення конкурсу з визначення уповноважених банків, через які може здійснюватися виплата зарплати працівникам бюджетної сфери та державної соціальної допомоги. Так, для банків, що виплачують зарплату бюджетникам, уведено вимогу про обов'язкове членство у платіжних карткових системах, платіжними організаціями яких є резиденти України. Такою картковою платіжною системою, що відповідає умовам Мінфіну, сьогодні є Національна система масових електронних платежів — НСМЕП. Платіжною організацією НСМЕП є Нацбанк України.

Таким чином, банки — члени НСМЕП відстояли своє право в умовах світової фінансової кризи використовувати для обслуговування працівників бюджетних організацій тільки картки НСМЕП.

 

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Наказом Міноборони України від 01.06.2009 р. № 263 унесено зміни до Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженої наказом Міністра оборони України від 11.06.2008 р. № 260.

Згідно з поправками особам офіцерського складу, призваним на військову службу за призовом із запасу, оклади за військовими званнями виплачуватимуться з дня відбуття до військової частини з районного (міського) військового комісаріату (раніше — із дня зарахування до списків особового складу військової частини).

Крім того, відкориговано правила виплати посадових окладів військовослужбовцям за період тимчасового виконання обов'язків за посадою та за час хвороби. Уточнено особливі умови виплати додаткових видів грошового забезпечення та правила виплати військовослужбовцям грошового забезпечення в разі звільнення.

Наказ Міноборони від 01.06.2009 р. № 263 набрав чинності

10 липня 2009 року.

 

В ЯКИХ ВИПАДКАХ НАДАЄТЬСЯ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВЗЯТТЯ СТРАХУВАЛЬНИКА НА ОБЛІК

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) у листі від 16.06.2009 р. № 02-13/С-106з-143 роз'яснив, в яких випадках страхувальникам надається Повідомлення про взяття на облік у Фонді (далі — Повідомлення). Нагадаємо, що таке Повідомлення підтверджує участь страхувальника в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Як зазначає Фонд, Повідомлення обов'язково надається при:

— набутті статусу страхувальника юридичними особами та фізичними особами — підприємцями (первинна державна реєстрація);

— зміні страхувальником місцезнаходження (для фізичної особи — місця проживання);

— переході на обслуговування до іншого робочого органу Фонду.

При зміні адреси в межах обслуговування робочого органу Фонду з метою заміни Повідомлення страхувальник може звернутися до робочого органу Фонду. При цьому в Повідомленні змінюється лише адреса страхувальника.

 

ІНФЛЯЦІЯ В ЧЕРВНІ

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у червні 2009 року склав 101,1 %.

 

СВЯТКУЄМО ТА ВІДПОЧИВАЄМО В СЕРПНІ

Відповідно до статті 73 КЗпП у серпні святковим (неробочим) днем є

24 серпня — День незалежності України. Отже, працівники, які працюють за графіком п'ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю, відпочиватимуть у серпні підряд три дні — 22, 23 і 24.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі