Теми статей
Обрати теми

Хто на підприємстві здійснює розрахунок невикористаних днів відпустки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Хто на підприємстві здійснює розрахунок невикористаних днів відпустки

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи повинен відділ кадрів надавати інформацію про кількість невикористаних календарних днів щорічної відпустки працівників до бухгалтерії для нарахування і виплати грошової компенсації за ці дні, чи бухгалтер має самостійно здійснити розрахунок днів, що підлягають компенсації?

(м. Сімферополь)

 

Право на отримання працівником грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки передбачено

ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР і ст. 83 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Про розрахунок кількості днів невикористаної відпустки ми писали у статті «Компенсація за невикористану відпустку» // «Оплата праці», 2009, № 11, с. 14. У цій статті ми наводили примірну форму наказу про виплату працівнику компенсації за невикористані дні відпустки. Основну частину наказу в наведеному прикладі було сформульовано так:

«Виплатити економісту з праці планово-економічного відділу Гончаренко Валентині Василівні компенсацію за невикористані 4 дні щорічної основної відпустки за 2008 рік». Отже, у цьому прикладі в наказі чітко зазначається кількість невикористаних днів щорічної основної відпустки (4 дні).

Як правило, обов’язки з підготовки наказів (розпоряджень) у частині надання відпусток, звільнення працівників покладаються на кадрову службу. Тому й обов’язки щодо розрахунку днів невикористаної щорічної відпустки (як у нашому прикладі) здебільшого покладаються на цей підрозділ.

Звернемо увагу на форму наказу (розпорядження) про надання відпустки (типова форма № П-3), затверджену

наказом Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489 // «Оплата праці», 2009, № 1, с. 8. У ній Держкомстат рекомендує, зокрема, зазначати: вид відпустки, період роботи, за який надається відпустка, період відпустки, а також кількість календарних днів відпустки. Тому за аналогією з формою № П-3 у наказі про виплату грошової компенсації за невикористану відпустку доцільно вказувати, за який період роботи виплачується компенсація, а також кількість днів, що підлягають компенсації.

На практиці нерідкісні випадки, коли у формі наказу про виплату компенсації за невикористану відпустку зазначається тільки період, що підлягає компенсації. Наприклад:

«Виплатити економісту з праці планово-економічного відділу Гончаренко Валентині Василівні компенсацію за невикористану основну щорічну відпустку за період з 19.01.2009 р. по 22.07.2009 р.». У цьому випадку після надходження наказу до бухгалтерії розрахунок днів, що підлягають компенсації, провадитиме бухгалтер.

Таким чином, при покладанні обов’язків щодо розрахунку кількості невикористаних днів відпустки потрібно зважати на специфіку кожного підприємства, установи, організації та функціональні обов’язки працівників, на яких можливе покладання цих завдань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі