Теми статей
Обрати теми

Якщо працівниця захворіла в період відпустки за свій рахунок

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо працівниця захворіла в період відпустки за свій рахунок

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівниця, перебуваючи у відпустці за свій рахунок, захворіла. Приступити до роботи вона повинна була 13.07.2009 р. Лікарняний лист видано з 10.07.2009 р. по 17.07.2009 р. включно. Як буде оплачуватися в такому разі період тимчасової непрацездатності працівниці?

(м. Полтава)

 

На жаль, такі випадки, коли застрахована особа захворіла під час перебування за основним місцем роботи у відпустці без збереження заробітної плати, на практиці іноді трапляються.

Для відповіді на запитання читача ми звернемося до

ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240), яка містить вичерпний перелік випадків, за яких допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. Як передбачено у п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням. Тому допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати не надається, тобто листок непрацездатності за основним місцем роботи у цьому випадку оплаті не підлягає.

Разом з тим звернемо увагу на порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність. Цей порядок регламентовано

р. 2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Так ось, в

Інструкції № 455 не зазначено, що в період перебування працівника у відпустці за свій рахунок листок непрацездатності не видається. Отже, лікарняний лист видається хворій в загальному порядку, тобто на весь період тимчасової непрацездатності, починаючи з дня її встановлення. Але якщо захворювання повністю припадає на період відпустки без збереження заробітної плати, то навіть наявність лікарняного листка не є підставою для його оплати.

У даному випадку у працівниці період тимчасової непрацездатності починається під час перебування у відпустці за свій рахунок, а закінчується вже в період, коли вона повинна була приступити до роботи. Тому дні хвороби до 13.07.2009 р. працівниці не оплачуються, а решта днів починаючи з 13.07.2009 р. по 17.07.2009 р. включно підлягає оплаті.

Згідно з

п. 2 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи. Тобто оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності проводиться за рахунок коштів роботодавця.

Решта робочих днів тимчасової непрацездатності починаючи з

шостого дня непрацездатності виплачується відповідно до ч. 1 ст. 35 Закону № 2240 за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за період хвороби.

Отже, у цілому працівниці за рахунок коштів підприємства слід оплатити із п’яти днів тимчасової непрацездатності лише два дні (13.07; 14.07), оскільки перші три дні припадають на період перебування працівника у відпустці. Наступні три дні (з 15.07 — по 17.07 включно) підлягають оплаті за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі