Теми статей
Обрати теми

Доплати вчителю інформатики в загальноосвітній школі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Д

оплати вчителю інформатики в загальноосвітній школі

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи має право вчитель інформатики в загальноосвітній школі на отримання доплати за так звані шкідливі умови праці, тобто за роботу за дисплеєм комп’ютера, а також на встановлення доплати за обслуговування цієї техніки?

(м. Обухів, Київська область)

 

Відповідно до ст. 100 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. на важких роботах, на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними та геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні такими чинними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України роботу за дисплеями електронно-обчислювальних машин не віднесено до розряду робіт з важкими та шкідливими умовами праці.

Слід зазначити, що вчитель не повинен досить тривалий час знаходитися за дисплеєм електронно-обчислювальної машини, як це відбувається в інженерів-програмістів (розробників комп’ютерних програм), операторів комп’ютерного набору або операторів електронно-обчислювальних машин. До його обов’язків входить викладання предмета «Інформатика».

Отже, вважаємо, що в загальноосвітньому навчальному закладі додаткова оплата за несприятливі умови праці, зокрема роботу за дисплеєм електронно-обчислювальної машини, учителю не встановлюється.

Щодо доплати за обслуговування електронно-обчислювальної техніки зазначимо таке.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), було внесено зміни та доповнення наказом Міністерства освіти і науки України від 11.06.2007 р. № 471.

Так, відповідно до п. 41 Інструкції № 102 у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5 — 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням із профспілковим комітетом з урахуванням умов, що склалися в закладі (кількість комп’ютерів, кількість осіб, які обслуговують таку техніку та ін.).

Таким чином, учителю інформатики в загальноосвітньому навчальному закладі за обслуговування комп’ютерної техніки в кабінеті інформатики може бути встановлено доплату , розмір якої визначає керівник закладу освіти в межах 5 — 10 відсотків його посадового окладу.

Одночасно слід зазначити, що для проведення ремонтних робіт або робіт з обслуговування обладнання кабінету, які не можуть бути виконані персоналом навчального закладу, директор може укладати угоди зі сторонніми організаціями, як це передбачено п. 6.3 Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2004 р. № 407.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі