Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ БУДЕ ПОСИЛЕНО

Верховна Рада прийняла Закон від 19.05.2009 р. № 1343-VI, згідно з яким з 1 січня 2010 року зазнають змін багато законодавчих актів з питань соціального захисту багатодітних сімей. Виділимо основні зміни.

По-перше, буде збільшено тривалість

додаткової відпустки «на дітей» з 7 до 10 календарних днів. За наявності декількох підстав тривалість такої відпустки становитиме 17 календарних днів (було 14 календарних днів).

По-друге, особам, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років, надаватиметься

податкова соціальна пільга в розмірі 200 % мінімальної ПСП (сьогодні — у розмірі 150 % мінімальної ПСП) з розрахунку на кожну дитину. Також із зазначеної дати не підлягатиме включенню до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами в будь-якій сумі платнику податку (батьку чи матері), який виховує трьох та більше дітей.

Крім того, зміни спрямовано на посилення пільг багатодітним сім'ям у частині квартплати, плати за комунальні послуги, медичного обслуговування, на надання безкоштовного проїзду в громадському транспорті, безкоштовного отримання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Закон передбачає й інші пільги для зазначених категорій сімей.

 

ЗМІНИВСЯ ПОРЯДОК ВИДАЧІ ДОВІДКИ ЗА ФОРМОЮ № 3 ДФ

Постановою КМУ від 20.05.2009 р. № 517 унесено зміни до Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку, затвердженого постановою від 01.08.2006 р. № 1063. Нагадаємо: у цьому Порядку йдеться про довідку за

формою № 3 ДФ, що підтверджує право на пільгу з ПДФО згідно з п.п. 4.3.36 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (стосовно доходів від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виготовленої) ним на земельних ділянках). Зміни зводяться до такого:

— у Порядку видачі довідки за формою № 3 ДФ тепер чітко зазначено, що ця довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції за місцем його проживання або місцем розташування земельної ділянки;

— з форми довідки виключили такий реквізит, як найменування реалізованої сільськогосподарської продукції;

— довідка за формою № 3 ДФ, видана власникам сільськогосподарської продукції,

діятиме не три роки, як раніше, а п'ять років;

— у разі зміни інформації, зазначеної в довідці, власник сільськогосподарської продукції письмово інформує відповідну раду, що видала йому довідку. У 10-денний строк така рада має видати йому нову довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється.

Слід ураховувати, що раніше видані довідки за формою № 3 ДФ є дійсними до закінчення строку їх дії.

Постанова набула чинності 05.06.2009 р., тобто з дня її офіційного опублікування («Офіційний вісник України», 2009, № 39).

 

ЗАПРОВАДЖУЮТЬСЯ НОВІ ФОРМИ КАСОВИХ ДОКУМЕНТІВ

Постановою Правління НБУ від 29.04.2009 р. № 252 затверджено нові форми первинних документів щодо обліку касових операцій, а саме:

— Відомість на виплату грошових коштів (додаток 1), призначену для видачі заробітної плати й інших виплат;

— форму № КО-1 «Прибутковий касовий ордер» (додаток 2);

— форму № КО-2 «Видатковий касовий ордер» (додаток 3);

— форми № КО-3 та КО-3а «Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів» (додаток 4);

— форму № КО-4 «Касова книга» (додаток 5);

— форму № КО-5 «Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей» (додаток 6).

Порівнюючи старі та нові форми, зауважимо, що відмінностей небагато. Слід зазначити, що на заміну існуючим раніше розрахунково-платіжним відомостям прийшла

Відомість на виплату грошових коштів, яка є аналогом старої форми № П-53. (У найближчих номерах газети ми розглянемо на конкретних прикладах порядок заповнення нових касових документів.)

Крім того, термін «касові документи» поповнився ще одним документом — квитанцією програмно-технічного комплексу самообслуговування. Цей документ підтверджує факт унесення відповідної суми готівки програмно-технічним комплексом самообслуговування для подальшого її переказу.

Постанова НБУ

набирає чинності 16.06.2009 р.

 

ПОПРАВКИ ДО ДОГОВОРІВ НА ПРОФНАВЧАННЯ

Міністерство праці та соціальної політики України наказом від 28.04.2009 р. № 157 затвердило зміни до Інструкції про порядок укладення договорів з навчальними закладами, підприємствами та громадянами, які звертаються до державної служби зайнятості щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Зокрема, тепер у разі забезпечення безробітного місцем проживання на період проходження професійного навчання до договору має додаватися кошторис витрат на проживання. Форму направлення на проживання затверджено в додатку 2 до Інструкції (у новій редакції).

Зміни набули чинності з дня офіційного опублікування наказу — 05.06.2009 р. («Офіційний вісник України», 2009, № 39).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі