Теми статей
Обрати теми

Коригування заробітної плати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Коригування заробітної плати

 

Ольга КАЛАШНИК, консультант газети «Оплата праці»

 

Чи підлягають коригуванню на коефіцієнт підвищення посадових окладів суми індексації заробітної плати при розрахунку відпускних? Чи обов’язково бюджетній установі проводити коригування заробітної плати?

(Дніпропетровська обл.)

 

З метою недопущення зниження середньої заробітної плати у зв’язку з підвищенням в установах, закладах тарифних ставок та посадових окладів

п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), передбачено проведення коригування заробітної плати. Так, цим пунктом визначено, що в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів згідно з актами законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригується на коефіцієнт її підвищення.

Виплати, що включаються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, передбачені

п. 3 Порядку № 100. У листі від 11.06.2007 р. № 371/13/155-07 Мінпраці зазначає, що це: основна заробітна плата; доплати і надбавки (у тому числі й за ранг), премії, які мають постійний характер; індексація тощо та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, вимушеного прогулу тощо), і допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Таким чином,

суми індексації заробітної плати підлягають коригуванню як складова заробітної плати.

Коефіцієнт коригування обчислюється шляхом ділення посадового окладу (тарифної ставки), установленого після підвищення на посадовий оклад (тарифну ставку), який був установлений працівнику до підвищення, без урахування доплат, надбавок тощо (

лист Мінпраці від 28.07.2008 р. № 3144/0/10-08/13).

Щодо обов’язковості коригування заробітної плати зазначимо: бюджетними установами та організаціями воно проводиться обов’язково. На госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати здійснюється з урахуванням їх фінансових можливостей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі