Теми статей
Обрати теми

Тривалість щорічної оплачуваної відпустки працівників спортивних шкіл

Редакція ОП
Стаття

Тривалість щорічної оплачуваної відпустки працівників спортивних шкіл

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків Департаменту економіки та фінансів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту

 

Статтею 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено, що мінімальна тривалість щорічної основної відпустки, яка надається працівникам за відпрацьований робочий рік (що відлічується з дня укладення трудового договору), складає 24 календарних дні. У частині шостій цієї статті Закону зазначено: «Керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти… надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України».

У зв’язку з тим, що відповідно до законодавства дитячо-юнацькі спортивні школи належать до системи позашкільної освіти, до Мінсім’ямолодьспорту надходять численні запити з приводу правомірності встановлення керівним працівникам цих шкіл відпустки тривалістю до 56 календарних днів.

Дійсно, дитячо-юнацькі спортивні школи включено до Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, які згідно із Законом України «Про позашкільну освіту» є складовою системи позашкільної освіти.

Однак у примітці до розділу ІІ «Позашкільні навчальні заклади» додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346, зазначено: щорічна основна відпустка такої тривалості надається працівникам, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти. А умови оплати праці працівників спортивних шкіл визначаються згідно з наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097. Згідно з Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2005 діяльність спортивних шкіл належить до групи «Діяльність у сфері спорту».

Разом з цим п. 1 ст. 8 Закону про відпустки працівникам, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, передбачено надання додаткової відпустки за особливий характер праці відповідно до Списку виробництв, робіт і посад, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 17.11.97 р. № 1290 (додаток 2) тренерам-викладачам дитячо-юнацької спортивної (спортивно-технічної) школи, спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, спеціалізованої дитячо-юнацької (спортивно-технічної) школи та училища олімпійського резерву надається додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю 18 календарних днів.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16

затверджено Порядок застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці. Згідно з цим Порядком така відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, робіт, професій і посад.

Пунктом 2 ст. 8 Закону про відпустки

передбачено також установлення додаткової відпустки за особливий характер праці для працівників з ненормованим робочим днем. Максимальна тривалість такої відпустки складає 7 календарних днів, конкретна тривалість за кожним видом робіт, професій та посад встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Міністерством праці та соціальної політики України розроблено

Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом від 10.10.97 р. № 7. Згідно з Рекомендаціями ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем. Разом з цим для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня, ненормований робочий день може застосовуватися.

Додаткова відпустка до 7 календарних днів надається як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу.

Орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем, які мають право на додаткову відпустку, можуть затверджуватися міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками.

Так, у

додатку 2 до діючої нині Галузевої угоди між Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту та Центральним комітетом профспілки працівників культури наведено Орієнтовний перелік посад, робіт, професій з ненормованим робочим днем підприємств, установ, організацій сфери фізичної культури і спорту України та профспілкових комітетів, робота на яких передбачає надання додаткової відпустки терміном до 7 календарних днів. Згідно з цим Переліком право на додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів мають такі працівники спортивних шкіл: директор, його заступники, керівники (завідувачі) управлінь, відділів, секторів, відділень, інших структурних підрозділів, головні бухгалтери, бухгалтери, лікарі, діловоди, касири, секретарі, комірники, кастелянки, водії тощо.

Конкретна тривалість додаткової відпустки зазначених працівників установлюється колективним договором за кожним видом робіт, професій та посад чи трудовим договором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі