Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування сум вихідної допомоги при звільненні, якщо в розрахунковому періоді був простій

Редакція ОП
Лист від 24.04.2009 р. № 247/13/8409

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щ

одо нарахування сум вихідної допомоги при звільненні, якщо в розрахунковому періоді був простій

Лист від 24.04.2009 р. № 247/13/8409

(витяг)

 

<...>

Обчислення середньої заробітної плати для нарахування сум вихідної допомоги при звільненні провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку передбачено, що обчислення середньої заробітної плати для розрахунку вихідної допомоги при звільненні провадиться виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбулось звільнення.

При цьому час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. До цього часу відноситься і період простою.

Відповідно до пункту 8 Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період. При цьому

2/3 тарифної ставки за час простою і дні простою не враховуються.

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарних місяці

згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

 

Начальник відділу Н. Синько

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Розраховуємо вихідну допомогу, якщо на підприємстві був простій

 

У разі розірвання трудового договору на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП працівнику виплачується

вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП). Про порядок розрахунку вихідної допомоги ми вже писали раніше // «Оплата праці», 2008, № 10, с. 17. У листі, що коментується, Мінпраці звертає увагу на розрахунок сум вихідної допомоги, якщо в розрахунковому періоді підприємство перебуває у простої.

Нагадаємо, що середній місячний заробіток для розрахунку вихідної допомоги, який визначається відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Згідно з абзацом другим п. 8 Порядку № 100 середня місячна заробітна плата для визначення розміру вихідної допомоги обчислюється шляхом

множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді. Розрахунковим періодом є останні два календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передували місяцю звільнення (абзац третій п. 2 Порядку № 100).

При цьому слід мати на увазі, що час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався середній заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

Виходячи з наведених норм Мінпраці доходить висновку: при розрахунку середньої заробітної плати з розрахункового періоду

виключається час простою, а також оплата простою в розмірі 2/3 тарифної ставки.

В останньому абзаці листа відомство звертає увагу на визначення середньомісячної кількості робочих днів у розрахунковому періоді. Як випливає з цього абзацу, на розрахунок середньомісячної кількості робочих днів час простою не впливає, тобто дні простою враховуються як робочі дні.

Також вважаємо за потрібне нагадати: якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня (не з його вини), середня заробітна плата обчислюється виходячи з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (абзац четвертий п. 2 Порядку № 100).

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі