Теми статей
Обрати теми

Щодо відповідальності за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та неподання звіту до Фонду соціального захисту інвалідів

Редакція ОП
Лист від 12.05.2009 р. № 1/5-447/06

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ

Щ

одо відповідальності за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та неподання звіту до Фонду соціального захисту інвалідів

Лист від 12.05.2009 р. № 1/5-447/06

(витяг)

 

Змінами, внесеними Законом України № 2960-IV від 06.10.2005 р. до статті 1881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, визначено, що «невиконання посадовою особою, яка використовує найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів — тягнуть за собою накладання штрафу від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян».

Отже, статтю 1881 зазначеного Кодексу доповнено частиною другою, якою встановлено відповідальність за:

1) невиконання нормативу;

2) неподання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

У першому випадку штраф накладатиметься за невиконання нормативу на посадову особу, яка має право приймати на роботу і звільняти працівників, а також фізичну особу, яка використовує найману працю.

У другому випадку — на посадову особу підприємства, зобов’язану подавати Звіт.

Статтею 255 зазначеного Кодексу визначено, що Міністерство праці та соціальної політики та його органи при виявленні правопорушення складають протокол про адміністративне правопорушення, який є юридичною підставою для звернення до суду (наказ Мінпраці «Про затвердження форми протоколу про адміністративне правопорушення та порядок її заповнення» від 14.03.2007 р. № 98).

Ураховуючи вищезазначене, при

несвоєчасному поданні підприємством, установою, організацією звіту про працевлаштування інвалідів та невиконанні нормативу складається протокол про адміністративне правопорушення, який подається до суду для сплати штрафу.

Слід зазначити, підприємство, яке подало форму звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» до регіонального відділення Фонду та

самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності в Україні» та сплатило адміністративно-господарські санкції за невиконання чотирьохвідсоткового нормативу працевлаштування інвалідів, то вважається, що вимоги ст. 20 вищевказаного Закону виконано.

<….>

 

Директор В. Малькін

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ЯКЩО ПОРУШНИК «ІНВАЛІДНОГО» НОРМАТИВУ СВОЄЧАСНО ПОДАВ ЗВІТ І СПЛАТИВ САНКЦІЇ — АДМІНШТРАФУ НЕМАЄ

 

Листом, що коментується, Фонд соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) звертає увагу керівників територіальних відділень Фонду на нюанси, які слід ураховувати при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, що подається до суду для накладення адміністративного штрафу за невиконання вимог Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875 (далі — Закон № 875).

Нагадаємо, що Закон № 875 для всіх без винятку юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю і у штаті яких перебувають 8 і більше осіб, незалежно від форми власності, галузевої приналежності та системи оподаткування, висуває вимоги щодо виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та подання звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів за ф. № 10-ПІ. Вимоги законодавства, які висуваються до роботодавців щодо виконання «інвалідного» нормативу, ми докладно розглядали у статті «Працевлаштування інвалідів: дотримуємось законодавчих вимог» // «Оплата праці, 2009, № 3, с. 19.

Так, якщо на підприємстві кількість працюючих інвалідів менше розрахованого відповідно до вимог ст. 19 Закону № 875 нормативу, то такі підприємства зобов’язані щороку сплачувати до регіональних відділень Фонду адміністративно-господарські санкції за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. Такі

адміністративно-господарські санкції встановлено ст. 20 Закону № 875 у такому розмірі:

— якщо середньооблікова чисельність працівників за рік становила від 8 до 15 осіб — половину середньої річної заробітної плати на підприємстві за робоче місце, не зайняте інвалідом;

— якщо середньооблікова чисельність працівників за рік становила більше 15 осіб — одну середню річну заробітну плату за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом.

Сплата санкцій є обов’язковою для всіх підприємств, установ, організацій, крім тих, що повністю утримуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів, неприбуткових організацій, представництв іноземних компаній.

Незважаючи на те що підприємства, установи та організації,

що повністю утримуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів, не сплачують адміністративно-господарські санкції згідно з ч. 1 ст. 20 Закону № 875, вони не звільняються від виконання вимог ст. 19 цього ж Закону, тобто мусять виконувати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів. Для підтвердження свого «неприбуткового» статусу зазначені установи та організації разом зі звітом за ф. № 10-ПІ мають подавати копію рішення про включення їх до Реєстру неприбуткових організацій (установ) за формою згідно з додатком 2 до Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ, затвердженого наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 232.

Сума санкцій конкретного підприємства за відповідний звітний рік зазначається в рядку 06

форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», яку має бути подано до 1 березня року, наступного за звітним періодом.

Сплата санкцій

здійснюється роботодавцями відділенням Фонду за місцем їх державної реєстрації до 15 квітня, наступного за роком, в якому допущено порушення нормативу. Обчислення конкретної суми санкцій провадиться роботодавцями самостійно згідно з Інструкцією щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42 і ст. 20 Закону № 875.

Крім

адміністративно-господарських санкцій, згідно з ч. 2 ст. 1881 КУпАП за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів і за неподання роботодавцем звітності до Фонду передбачено відповідальність у вигляді адміністративного штрафу в розмірі від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.). Постанова про накладення штрафу виноситься судом на підставі протоколу про адміністративне правопорушення, складеного Мінпраці та його органами.

Як відзначає Фонд у листі, що коментується, якщо не виконано «інвалідний» норматив, то штраф накладається на посадових осіб, які мають право приймати на роботу і звільняти з роботи, а також на фізичних осіб, котрі використовують найману працю, а якщо своєчасно не подано звіт за ф. № 10-ПІ до Фонду — на посадову особу підприємства, яка зобов’язана подавати такий звіт.

Таким чином,

якщо до 1 березня року, наступного за звітним, звіт за ф. № 10-ПІ подано і підприємство самостійно у строк до 15 квітня такого року сплатило адміністративно-господарські санкції (що є альтернативою виконання «інвалідного» нормативу), підстав для складання органами Мінпраці протоколу про адміністративне правопорушення немає, отже, немає і адміністративного штрафу для посадових осіб згідно з ч. 2 ст. 1881 КУпАП. Як наголошує Фонд, у такому разі вважається, що вимоги ст. 20 Закону № 875 виконано.

Стосовно тих осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності, Мін’юст у листі від 10.04.2009 р. № 4787-0-26-09-22 відзначив, що вони мають право подати пояснення та зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання (це передбачено ч. 3 ст. 256 КУпАП).

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі