Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ЗАТВЕРДЖЕНО КРИТЕРІЇ ЩОДО ОЦІНКИ СТУПЕНЯ РИЗИКУ У СФЕРІ ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ

Постановою КМУ від 28.04.2009 р. № 413 затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності у сфері промислової безпеки і охорони праці та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

Такими

критеріями є певні види господарської діяльності чи виконуваної роботи, що можуть становити потенційну загрозу життю і здоров'ю людей. За цими критеріями суб'єкти господарювання незалежно від форми власності розподіляються за такими ступенями ризику для безпеки життя і здоров'я людей: високий, середній, незначний.

Планова перевірка суб'єктів господарювання, що передбачає всебічну перевірку їх виробничих об'єктів, проводиться із:

— високим ступенем ризику — не частіше, ніж один раз на рік;

— середнім ступенем ризику — не рідше, ніж один раз на три роки;

— незначним ступенем ризику — не рідше, ніж один раз на п'ять років.

Планова перевірка виробничого об’єкта (територія, виробничий цех, споруда, дільниця тощо) проводиться із:

— високим ступенем ризику — не частіше, ніж один раз на три місяці;

— середнім ступенем ризику — не частіше, ніж один раз на 12 місяців;

— незначним ступенем ризику — як правило, під час планової всебічної перевірки суб'єкта господарювання.

Постанова набрала чинності з 15 травня 2009 року.

 

ЯКЩО СПЛАЧЕНІ СТРАХОВІ ВНЕСКИ НЕ НАДІЙШЛИ З ВИНИ БАНКУ

Щодо ненадходження сплачених страхових внесків з вини банку висловився Державний центр зайнятості в листі від 10.03.2009 р. № 1695/0/6-09. Позиція його солідарна з іншими фондами соціального страхування: страхові внески, списані з рахунків платників та не перераховані на рахунок Фонду соціального страхування на випадок безробіття з вини банку,

повторно не сплачуються і штрафні санкції до платника не застосовуються. Водночас страхувальник має пам’ятати: незважаючи на те що страхові внески сплачено, до моменту їх фактичного зарахування на рахунки фондів на суму таких внесків у нього утворюється заборгованість перед відповідними фондами, що має бути відображено у звітності.

 

ВІДПУСКНІ ПРИ НЕПОВНОМУ РОБОЧОМУ ТИЖНІ

Мінпраці в листі від 21.05.2009 р. № 279/13/84-09 надало роз'яснення щодо розрахунку відпускних при роботі на умовах неповного робочого часу. Про це ми вже писали раніше у статті «Розраховуємо відпускні» // «Оплата праці», 2009, № 8, с. 17. Мінпраці підтверджує: у разі коли працівник з не залежних від нього причин працював у режимі неповного робочого тижня, то середньоденна заробітна плата для оплати часу щорічної відпустки визначається шляхом ділення сумарного заробітку за розрахунковий період на відповідну кількість календарних днів розрахункового періоду, зменшену на кількість святкових та неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП), а також

зменшену на кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при скороченні робочого тижня.

 

НАРАХУВАННЯ ВНЕСКІВ НА ВИПАДОК БЕЗРОБІТТЯ ДЛЯ ЄДИНОПОДАТНИКІВ ЗА ДОГОВОРАМИ ЦПХ

У листі від 18.03.2009 р. № 87/18/153-09 Мінпраці роз'яснило нюанси нарахування внесків на випадок безробіття на виплати за договорами цивільно-правового характеру для платників єдиного податку.

Якщо платник єдиного податку (як юридична, так і фізична особа) здійснює виплати фізичним особам (не суб'єктам господарювання) за договорами цивільно-правового характеру, то такі виплати підлягають обкладенню внесками до Фонду соцстрахування на випадок безробіття за ставками:

1,6 % — якщо договір ЦПХ укладено зі своїм (найманим) працівником;

2,2 % — якщо договір ЦПХ укладено з іншою фізичною особою, яка не перебуває у трудових відносинах з роботодавцем.

 

ЩОРІЧНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ РЕЗИДЕНТСЬКОГО СТАТУСУ ІНОЗЕМЦЯМИ

ДПАУ в листі від 15.05.2009 р. № 4470/6/17-0716 звернула увагу роботодавців, які використовують працю іноземців та осіб без громадянства, на строк дії Повідомлення роботодавця про самостійне визначення резидентського статусу фізичною особою — іноземцем (форма додатка 2 до наказу ДПАУ від 05.10.2004 р. № 581). Відомство роз'яснило: оскільки визначення резидентського статусу іноземця здійснюється в межах звітного податкового (календарного) року, то отримане від податкового органу Повідомлення є дійсним у межах такого року. Отже, для оподаткування доходів у загальному порядку — за резидентськими правилами і ставками —

іноземці повинні здійснювати підтвердження свого резидентського статусу щороку.

 

ІНФЛЯЦІЯ У ТРАВНІ 2009 РОКУ

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у травні 2009 року склав 100,5 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі