Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

БЮДЖЕТНА ДЕКЛАРАЦІЯ НА 2010 РІК

Кабінет Міністрів постановою від 25.02.2009 р. № 151 затвердив

Декларацію цілей та завдань бюджету на 2010 рік (Бюджетну декларацію). Як одне з основних завдань бюджетної політики на 2010 рік уряд визначив необхідність забезпечення збалансованого бюджету, сформованого на основі реального макроекономічного прогнозу та спрямованого на подолання кризових явищ. Серед завдань бюджету-2010 є необхідність формування спрогнозованої податкової політики. Для цього уряд має намір не допускати підвищення податкового навантаження на платників податків, знижувати навантаження на фонд оплати праці, розширювати базу оподаткування шляхом упорядкування системи існуючих пільг.

Бюджетна декларація також передбачає забезпечення досягнутого рівня державних соціальних стандартів. Шляхами виконання цього завдання, зокрема є:

— проведення індексації грошових доходів населення;

— забезпечення узгодженості між збільшенням мінімальної зарплати і посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду ЄТС відповідно до індексу інфляції та підвищення продуктивності праці;

— визначення рівня прожиткового мінімуму з урахуванням ВВП, фінансових можливостей держбюджету і Пенсійного фонду;

— посилення адресності надання пільг, житлових субсидій, а також надання пільг, компенсацій та державної допомоги малозабезпеченим;

— участь безробітних, які одержують допомогу по безробіттю, у громадських роботах.

 

ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА СІМ'ЯМ З ДІТЬМИ

Постановою від 18.02.2009 р. № 98 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, відповідно до яких

державна допомога виплачується щомісяця за вибором одержувача (матері, батька, опікуна, усиновлювача) в поштовому відділенні за місцем проживання або через уповноважені банки.

 

СПЕЦСТАВКА ПЕНСІЙНИХ ВНЕСКІВ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ФІКСОВАНОГО СІЛЬГОСППОДАТКУ

Наказом Мінагрополітики від 20.01.2009 р. № 38 і постановою правління Пенсійного фонду України від 20.01.2009 р. № 20-1 унесено зміни до Порядку компенсації ПФУ різниці між сумою страхових внесків, сплачених за спеціальною ставкою платниками ФСП, і страховими внесками, які було б сплачено при застосуванні загальної ставки. У додатках 1, 2, 3 до цього Порядку

цифри «19,92» замінено цифрами «26,56».

Нагадаємо: абзацом сьомим п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР установлено, що для платників ФСП збір на обов’язкове пенсійне страхування визначається окремо за спеціальною ставкою. Оскільки загальна ставка становить 33,2 %, а спецставку на 2009 рік визначено в розмірі 80 % від неї, то у 2009 році платники ФСП сплачують пенсійні внески за ставкою 26,56 % (у 2008 році вона становила 19,92 %). Це останній рік застосування пільгового порядку сплати платниками ФСП таких внесків.

 

МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю

для застрахованих осіб у 2009 році становить 500 грн. При цьому встановлено, що допомога по безробіттю не може призначатися в розмірі, що перевищує середню зарплату за всіма видами економічної діяльності у відповідній області за минулий місяць. Для незастрахованих осіб мінімальний розмір допомоги по безробіттю встановлено на рівні 360 грн. (постанова ФСС на випадок безробіття від 29.01.2009 р. № 98).

 

ГРОШОВА КОМПЕНСАЦІЯ НА ХАРЧУВАННЯ ЧОРНОБИЛЬЦЯМ

Наказом Мінпраці від 02.02.2009 р. № 35 установлено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2009 рік. Також наказом передбачено, що розміри грошової компенсації батькам постраждалих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні заклади, і розміри відшкодування витрат, пов'язаних з вихованням дітей-чорнобильців, відповідним підрозділам з питань освіти визначаються на підставі середніх розмірів вартості харчування дітей у зазначених закладах, затверджених органами місцевого самоврядування.

 

САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ ДІТЕЙ

Наказом Міністерства охорони здоров’я від 12.01.2009 р. № 4 затверджено Порядок направлення дітей на санаторно-курортне лікування відповідно до медичних показань в санаторно-курортні заклади (крім туберкульозного профілю). Порядок регламентує процедуру відбору, направлення та видачі путівок до санаторно-курортних закладів, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ.

 

ВНЕСКИ ДО ФОНДУ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ З ОКРЕМИХ ВИПЛАТ

У листі від 06.10.2008 р. № 1778/1427 Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності вказує на те, що страхові внески на грошову компенсацію вартості вугілля, безкоштовно наданого в обсягах та за переліком професій, які встановлюються КМУ, працівникам вугледобувних підприємств

не нараховуються.

Також Фонд зазначає, що на вартість путівки на лікування та відпочинок за рахунок підприємства нараховуються страхові внески, оскільки цей вид виплат належить до додаткової заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі