Теми статей
Обрати теми

Щодо використання власного автомобіля працівника у відрядженні

Редакція ОП
Лист від 09.12.2008 р. № 12119/6/17-0716

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Щ

одо використання власного автомобіля працівника у відрядженні

Лист від 09.12.2008 р. № 12119/6/17-0716

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист і повідомляє.

Підпунктом 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» (з урахуванням змін і доповнень), Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10.06.99 р. № 146, визначено вичерпний перелік витрат, які можуть включатися до складу витрат на відрядження.

Згідно із зазначеними нормативно-правовими актами витрати на пально-мастильні матеріали при відрядженні працівника в межах України до складу витрат на відрядження не включаються (лист Мінфіну України від 01.12.2003 р. № 31-03173-07-10/6477).

Щодо використання власного автомобіля працівника у відрядженні, то відповідно до п. 1.13 Інструкції про службові відрядження

витрати на пально-мастильні матеріали та інші витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням автомобіля, відшкодовуються відрядженому відповідно до діючих норм за кілометр пробігу та затвердженого маршруту, що має бути визначено у наказі (розпорядженні) керівника підприємства, тільки у разі відрядження працівника за кордон на службовому автомобілі.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) дохід — це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

Кінцевий перелік доходів, які не підлягають оподаткуванню, визначено у п. 4.3 ст. 4 Закону. Такий вид доходів фізичних осіб, як компенсація витрат за використання власного автотранспорту у виробничих цілях (вартість використаного пального, технічне обслуговування та ремонт автомобіля, заробітна плата найманого водія такого автомобіля тощо) у цьому переліку відсутні.

Водночас відповідно до п. 1.1 ст. 1 Закону кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку, розглядаються

як додаткові блага і оподатковуються податковим агентом у складі загального місячного оподатковуваного доходу їх отримувача за ставкою п. 7.1 ст. 7 Закону.

 

Заступник Голови С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ВІДШКОДУВАННЯ ВИТРАТ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВЛАСНОГО АВТОТРАНСПОРТУ У ВІДРЯДЖЕННІ

 

У листі, який коментується, ДПАУ звертає увагу, що витрати на ПММ у разі відрядження працівника підприємства в межах України до складу витрат на відрядження не включаються.

Відшкодувати відрядженій особі витрати на ПММ, а також інші витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням автотранспорту, можна лише в разі його відрядження за кордон на службовому автомобілі (п.п. 1.13 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 10.06.99 р. № 146). У цьому разі такі витрати включатимуться до складу витрат на відрядження. Відшкодування здійснюється відповідно до діючих норм за кілометр пробігу та затвердженого в наказі керівника маршруту.

Якщо ж керівником підприємства буде прийнято рішення компенсувати працівнику витрати за використання його власного автотранспорту для виробничих цілей (у тому числі у відрядженні), то такі кошти розцінюються як додаткове благо, що підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб у складі місячного оподатковуваного доходу такого працівника.

Стосовно бюджетних установ зауважимо, що відшкодування витрат працівнику за використання власного автотранспорту, у тому числі у відрядженні, не здійснюється, оскільки такі кошти в їх кошторисах не передбачаються.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі