Теми статей
Обрати теми

Відпустка родичу для догляду за дітьми до трьох років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Відпустка родичу для догляду за дітьми до трьох років

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Моя дочка народила двійнят, і я хочу взяти відпустку для догляду за дітьми до досягнення ними трирічного віку, оскільки дочка планує вийти на роботу. Але на підприємстві, де я працюю, мені відмовили в наданні такої відпустки, вимагаючи надати довідку з місця роботи мого зятя. Чи правомірно це? Які документи мені потрібно надати для отримання цієї відпустки?

(Харківська обл.)

 

Відповідно до

ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Зазначену відпустку може бути використано повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Порядок надання соціальних відпусток визначено

ст. 20 Закону про відпустки, згідно з якою ця відпустка названим особам надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку частково оплачуваної відпустки та виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Отже, лише за умови надання довідки з місця роботи матері дитини згідно з установленими законодавством вимогами гарантовано право родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади).

Надання довідки з місця роботи батька дитини (у випадку дописувачки — зятя) законодавство не вимагає.

Водночас слід зазначити, що у випадку, коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною, приступає до виконання своїх посадових обов’язків на умовах неповного робочого часу, зазначена відпустка не переривається та виплата допомоги по догляду за дитиною не припиняється. Тому за таких умов інші родичі не мають права на оформлення відпустки для догляду за дитиною. На це вказує

Мінпраці в листі від 10.01.2008 р. № 1/13/116-08.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі