Теми статей
Обрати теми

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років: чи зараховується до стажу роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВІДПУСТКА ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО 6 РОКІВ: ЧИ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ ДО СТАЖУ РОБОТИ

 

Марія КОЛЕСНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

За медичним висновком працівнику підприємства надано відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Чи зараховується така відпустка до загального стажу роботи, а також до стажу, що дає право на щорічну відпустку?

(м. Одеса)

 

Згідно з частиною 6 ст. 179 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. № 322-VIII (далі — КЗпП), а також частиною 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці (або батьку, бабі, діду чи іншому родичу, який фактично здійснює догляд) обов’язково надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

Така відпустка надається за заявою працівника та оформляється наказом роботодавця.

Згідно з частиною 2 ст. 181 КЗпП відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку включається як до загального трудового стажу, так і до безперервного стажу роботи, а також до стажу роботи за спеціальністю. Однак на підставі саме цієї статті така відпустка не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі