Теми статей
Обрати теми

Оплата праці медичних працівників

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці медичних працівників

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Виконання обов’язків працівниці, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

 

Лікар-терапевт терапевтичного відділення лікарні без кваліфікаційної категорії знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Як правильно оформити на цю посаду чотирьох лікарів-терапевтів з виконанням роботи за межами їх основного часу, якщо вони мають різні кваліфікаційні категорії?

(Житомирська обл.)

 

Відповідно до п. 3.1 Умов оплати праці працівникам установлюється доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою. У разі коли здійснюється заміна працівника з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника поза межами робочого часу за основною посадою, оплата праці здійснюється за фактично відпрацьований час. Отже, якщо працівник виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника з відпрацюванням годин цієї роботи після основної роботи, оплата нараховується йому за фактично відпрацьовані години виходячи з його посадового окладу за основною посадою.

Наприклад, лікарям-терапевтам, які мають різну кваліфікаційну категорію та виконують роботу тимчасово відсутнього лікаря-терапевта без категорії в обсязі по 25 %, заробітна плата нараховується таким чином:

— лікарю-терапевту, який має вищу кваліфікаційну категорію, — 309,25 грн. (25 % від посадового окладу 1237 грн.);

— лікарю-терапевту, який має I кваліфікаційну категорію, — 288,75 грн. (25 % від посадового окладу 1155 грн.);

— лікарю-терапевту, який має II кваліфікаційну категорію, — 268,5 грн. (25 % від посадового окладу 1074 грн.);

— лікарю-терапевту без категорії — 248 грн. (25 % від посадового окладу 992 грн.).

 

Чи можна працювати лаборантом після оформлення пенсії за вислугу років

 

Через рік після оформлення пенсії за вислугу років я пройшла за власні кошти курси підвищення кваліфікації та хочу знову працювати лаборантом у клініко-діагностичній лабораторії, але мені було відмовлено в цьому за наявності вакантної посади. Чи правильно вчинила адміністрація лікарні?

(Кіровоградська обл.)

 

Згідно зі

ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII пенсія за вислугу років установлюється окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності, що дає право на пенсію за віком. Згідно зі ст. 55 цього Закону право на призначення пенсії за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) закладів охорони здоров’я, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.93 р. № 909, за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років.

З огляду на викладене у разі призначення медичному працівнику пенсії за вислугу років працювати на посадах лікарів та середнього медичного персоналу він

не має права після оформлення цієї пенсії.

 

Приватна діяльність на пенсії

 

Працюю лікарем у психіатричній лікарні 25 років. Чи маю я право оформити пенсію за вислугу років та займатися приватною діяльністю, не пов’язаною з медициною?

(м. Київ)

 

Право на пенсію за вислугу років для медичних працівників визначено

ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII (далі — Закон № 1788) у порядку та за списками, затвердженими Кабінетом Міністрів України. Пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію (ст. 7 Закону № 1788).

Відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.93 р. № 909 право на пенсію за вислугу років мають медичні працівники закладів та установ соціального захисту, до яких віднесено й психіатричні (психоневрологічні) заклади охорони здоров’я, за наявності спеціального стажу роботи в цих закладах не менше 25 років.

Згідно зі

ст. 60 Закону № 1788 робота в психіатричних (психоневрологічних) закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

З огляду на викладене лікар, який працює у психіатричній лікарні 25 років,

має право оформити пенсію за вислугу років та займатися в подальшому діяльністю, не пов’язаною з медичною практикою.

 

В якому випадку терміни атестації переносяться

 

Яким нормативним документом регулюється атестація лікарів? Якщо лікар-педіатр знаходилася на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами, а потім у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, то переноситься для неї термін наступної атестації чи ні?

(м. Полтава)

 

Порядок атестації лікарів затверджено

наказом МОЗ України «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359, зі змінами.

Атестація лікарів на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій проводиться за їх бажанням (

п. 1.10 Положення про порядок проведення атестації лікарів, затверджене наказом МОЗ України від 19.12.97 р. № 359, далі — Положення). Лікарі, які протягом року після закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації не виявили бажання та не подали документи на чергову атестацію (крім випадків, передбачених п.п. 4.2 Положення), та лікарі, яким за рішенням атестаційної комісії відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) іншої кваліфікаційної категорії, підлягають атестації на визначення знань та практичних навиків з підтвердженням звання «лікар-спеціаліст» після проходження стажування. Право на роботу на посаді лікаря за будь-якою спеціальністю мають спеціалісти з повною вищою освітою за напрямом підготовки «Медицина» за спеціальністю «Лікувальна справа» та спеціалізацією за відповідним фахом.

Від атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії звільняються вагітні жінки та особи, що знаходяться у відпустці для догляду за дитиною. Термін їх чергової атестації відповідно переноситься (

п.п. 4.2 Положення).

Отже, якщо жінка, яка працює на посаді лікаря-педіатра, знаходилася на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, термін її атестації має бути перенесено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі