Теми статей
Обрати теми

Нарахування зарплати старшій медсестрі пологового будинку

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування зарплати старшій медсестрі пологового будинку

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

Як розрахувати розмір заробітної плати за березень 2009 року старшої медичної сестри вищої кваліфікаційної категорії відділення для новонароджених та недоношених дітей пологового будинку, яка використовує в роботі дезінфікуючі засоби, якщо їй установлено надбавку за складність, напруженість у роботі в розмірі 45 відсотків та премію в розмірі 35 відсотків посадового окладу?

(м. Житомир)

 

При визначенні умов оплати праці медичних працівників слід керуватися Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Відповідно до п. 1 п.п. 2.2.8 Умов оплати праці медичній сестрі вищої кваліфікаційної категорії відділення для новонароджених та недоношених дітей пологового будинку встановлюється 10-й тарифний розряд, що з 1 січня 2009 року відповідає посадовому окладу в розмірі 992 грн.*

*Посадові оклади (ставки) заробітної плати працівників бюджетної сфери відповідно до Єдиної тарифної сітки на 2009 рік опубліковано в газеті «Оплата праці», 2009, № 2, с. 28.

Згідно з п.п. 2.2.10 Умов оплати праці старшим сестрам медичним, старшим фельдшерам, старшим акушеркам, старшим технікам зубним та іншим старшим фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою посадові оклади визначаються виходячи з тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації з урахуванням підвищення на 10 відсотків . Тобто посадовий оклад старшої медичної сестри відділення для новонароджених та недоношених дітей має бути підвищено на 10 відсотків. Визначаємо розмір такого підвищення:

992 грн. х 10 % = 99,20 грн.

Відділення для новонароджених та недоношених дітей включено до Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, наведеного в додатку 3 до Умов оплати праці. Так, відповідно до п. 2.9 додатка 3 до Умов оплати праці фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою (до яких і належать медичні сестри) відділень для новонароджених та недоношених дітей мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 15 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Підпунктом 2.4.7 Умов оплати праці

визначено порядок установлення підвищень посадових окладів. Тобто підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці встановлюються до посадового окладу, визначеного за пп. 2.1 — 2.2 Умов оплати праці, з урахуванням підвищень за кваліфікаційну категорію, оперативні втручання, диплом з відзнакою, санітарний транспорт.

Ураховуючи наведене, наводимо відповідний розрахунок підвищеного посадового окладу:

992 грн. (посадовий оклад) + 99,20 грн. (підвищення за старшинство) = 1091,20 грн.

Далі розрахуємо розмір посадового окладу з урахуванням підвищень за старшинство та за шкідливі та важкі умови праці:

1091,20 грн. х 1,15 = 1255 грн. (після заокруглення).

Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (

п. 1.7 розділу І Умов оплати праці).

Відповідно до

п.п. 3.4.7 Умов оплати праці працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, установлюється доплата в розмірі 10 відсотків посадового окладу (тарифної ставки). Ця доплата має встановлюватися згідно з переліком посад, передбаченим колективним договором. У випадку коли до функціональних обов’язків старшої медичної сестри відділення для новонароджених та недоношених дітей пологового будинку входить обов’язкове використання в роботі дезінфікуючих засобів, то вона має бути включена до зазначеного переліку посад, та адміністрацією закладу охорони здоров’я їй установлюється вказана доплата.

При цьому слід зазначити, що встановлення доплати за використання у роботі дезінфікуючих засобів здійснюється незалежно від інших доплат, підвищень і надбавок.

Розмір доплати за використання в роботі дезінфікуючих засобів визначається відповідно до порядку встановлення доплат, передбаченого

п. 3.5 Умов оплати праці, тобто виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень.

Отже, розмір такої доплати складає:

1255 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищень за старшинство та за шкідливі та важкі умови праці) х 10 % = 125,50 грн.

Стосовно надбавки за складність, напруженість у роботі, то вона встановлюється за виконання різноманітної за складом роботи, нелегкої для вирішення та виконання, що потребує уваги, зосередження, додаткових зусиль та часу.

Граничний розмір зазначеної надбавки для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначена надбавка зменшується або скасовується.

Отже, за рішенням керівника старшій медичній сестрі вищої кваліфікаційної категорії відділення для новонароджених та недоношених дітей пологового будинку в березні 2009 року в межах фонду заробітної плати та відповідно до

п. 4.4 розділу ІV Умов оплати праці встановлено надбавку за складність, напруженість у роботі в розмірі 45 відсотків її посадового окладу. Згідно з абзацом другим п. 4.6 розділу ІV Умов оплати праці зазначена надбавка нараховується на посадовий оклад працівника з урахуванням підвищень. Розрахуємо розмір такої надбавки:

1255 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищень за старшинство та за шкідливі та важкі умови праці) х 45 % = 564,75 грн.

Преміювання працівників проводиться в межах фонду заробітної плати. Керівники закладів та установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують положення про преміювання працівників (

п. 5.11 Умов оплати праці). Розмір премії працівника залежить від особистого внеску у загальні результати роботи підрозділу, закладу та граничними розмірами не обмежується.

Тож якщо за рішенням керівника старшій медичній сестрі відділення для новонароджених та недоношених дітей пологового будинку встановлено премію в розмірі 35 відсотків її посадового окладу, то її розмір становитиме:

1255 грн. (сума посадового окладу з усіма підвищеннями) х 35 % = 439,25 грн.

Отже, проводимо остаточний розрахунок заробітної плати старшої медичної сестри вищої кваліфікаційної категорії відділення для новонароджених та недоношених дітей пологового будинку за березень 2009 року, підсумовуючи всі визначені складові:

1255,00 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищення за старшинство — 10 %, підвищення за шкідливі та важкі умови праці — 15 %) + 125,50 грн. (доплата за використання в роботі дезінфікуючихх засобів — 10 %) + 564,75 грн. (надбавка за складність, напруженість у роботі — 45 %) + 439,25 грн. (премія — 35 %) = 2384,50 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі