Теми статей
Обрати теми

Що показали результати перевірок з виплати заробітної плати

Редакція ОП
Стаття

Що показали результати перевірок з виплати заробітної плати

 

Ірина ФЕДОСЄЄНКО, головний контролер-ревізор Головного контрольно-ревізійного управління України

 

На виконання завдань, визначених Урядом, органи державної контрольно-ревізійної служби здійснюють контроль за станом виплати заробітної плати. Зокрема, контрольними заходами, проведеними службою впродовж 2008 року, на 10,8 тис. перевірених об’єктах виявлено порушення при здійсненні виплати заробітної плати на загальну суму майже 229,6 млн грн., у тому числі за бюджетними коштами — на суму 72,7 млн грн., з яких 26,7 млн грн. — кошти державного бюджету, 46 млн грн. — кошти місцевих бюджетів.

Як і раніше, характерними порушеннями та недоліками при здійсненні видатків на оплату праці залишаються: завищення розмірів посадових окладів, надбавок і доплат до них, їх безпідставна виплата; недотримання вимог нормативних документів щодо заохочення працівників; зайві виплати на утримання понадштатних та понаднормативних одиниць тощо.

Так, клінічною лікарнею та клінічним шкірно-венерологічним диспансером однієї з областей на утримання понаднормативних посад обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, відділу по координації діяльності осіб, що займаються підприємницькою діяльністю, а також 46 понаднормативних посад адміністративно-господарського персоналу, лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу зайво витрачено відповідно 2,6 та 2,2 млн грн.

Обласним науково-технічним центром дезактивації та комплексного поводження з радіоактивними відходами, речовинами, джерелами іонізуючого випромінювання всупереч умовам колективного договору при зменшенні обсягів фактично виконаних робіт працівникам підприємства виплачено надбавки за їх збільшення, в результаті чого безпідставно витрачено 1,2 млн грн.

Управлінням з питань підприємництва, інвестицій та споживчого ринку Департаменту економіки та комунального майна, а також районним виконавчим комітетом однієї з міськрад встановлено непередбачені законодавством надбавки, внаслідок чого зайво виплачено відповідно 410,5 і 393 тис. грн. заробітної плати.

Державним підприємством, що забезпечує ведення державного земельного кадастру, всупереч вимогам статуту та колективного договору за наявності збитків виплачено премії працівникам підприємства на загальну суму 341,3 тис. грн.

Військовою частиною військовослужбовцям, які проходять службу за контрактом, при нарахуванні одноразової премії з нагоди святкування 15-ї річниці Збройних Сил до розрахунку розміру місячного грошового забезпечення безпідставно включено щомісячну додаткову грошову винагороду, що призвело до зайвої виплати коштів на загальну суму 270,7 тис. грн.

Управлінням освіти однієї з районних держадміністрацій

при нарахуванні щорічної відпустки до розрахунку середньої заробітної плати включалися виплати одноразового характеру (грошова винагорода до свят), у результаті чого зайво виплачено по 45 закладах освіти відпускних на загальну суму 131,3 тис. грн.

Управлінням освіти і виховання міської ради нарахування надбавки за вислугу років проведено з урахуванням періоду перебування педагогічних працівників у відпустках, що призвело до зайвих виплат на суму 128,1

тис. грн.

Обласним будинком-інтернатом для громадян похилого віку та інвалідів внаслідок підвищення схемних посадових окладів на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці фахівцям та окремим працівникам інтернату, які не є медичним персоналом, зайво виплачено заробітну плату на загальну суму 110,5 тис. грн.

Комунальним закладом всупереч наказу Міністерства охорони здоров’я не проведено скорочення штатної чисельності працівників виходячи з фактично діючої ліжкової мережі, внаслідок чого на оплату праці понадштатних посад зайво використано 75,2 тис. грн. бюджетних коштів.

Крім того, установлено непоодинокі випадки

ненарахування чи недонарахування виплат по заробітній платі фізичним особам, зокрема внаслідок порушення умов оплати праці, непроведення індексації грошових доходів тощо.

Так,

однією з шахт не переглядалися діючі тарифні ставки при підвищенні їх мінімального рівня та в занижених розмірах оплачувалася робота у нічний час, внаслідок чого працівниками недоотримано 7,1 млн грн.

Одним із вищих навчальних закладів в порушення вимог нормативно-правових документів викладачам, що працювали на умовах суміщення та сумісництва, не нараховувалася надбавка за вислугу років, унаслідок чого ними недоотримано 496 тис. грн.

Однією з академій не проводилася обов’язкова індексація доходів працівників, що призвело до недоотримання ними коштів у сумі 294,9 тис. грн.

Працівниками одного з комунальних підприємств недоотримано заробітної плати в сумі 122 тис. грн. внаслідок ненарахування їм доплати за роботу у вечірні години та нарахування у заниженому розмірі надбавки за професійну майстерність.

Відділом освіти райдержадміністрації

при проведенні розрахунків середньої заробітної плати для нарахування відпускних не проведено коригування заробітної плати на індекс її підвищення, внаслідок чого працівниками недоотримано відпускних на загальну суму 105,6 тис. грн.

Випадки виплати заробітної плати, розмір якої менший від встановленого мінімального рівня, виявлено на 64 об’єктах контролю на загальну суму майже 6,1 млн грн. Зокрема, на одній із шахт внаслідок заниження розміру мінімальної заробітної плати шахтарями недоотримано майже 3,2 млн грн. В одному з комунальних підприємств унаслідок заниження розміру мінімальних посадових окладів 77 працівниками недоотримано заробітної плати в сумі 98,9 тис. грн.

Унаслідок нарахування зарплати за тарифними розрядами, установленими в розмірах, нижчих мінімально визначеного рівня, а також через недотримання міжрозрядних коефіцієнтів працівниками відкритого акціонерного товариства недоотримано 58,3 тис. грн.

Вжитими за результатами контролю заходами протягом 2008 року відшкодовано і поновлено незаконних видатків на оплату праці на загальну суму понад 55,5 млн грн., у тому числі 13,3 млн грн. — кошти державного бюджету та 28 млн грн. — кошти місцевого бюджету.

Поряд з наведеними фактами на постійному контролі органів служби знаходиться питання

своєчасності виплати заробітної плати. Контрольними заходами, проведеними у минулому році, установлено факти простроченої заборгованості із заробітної плати на 188 перевірених об’єктах на загальну суму майже 31,7 млн грн. При цьому в перевірених суб’єктів господарювання небюджетної сфери заборгованість із заробітної плати становила більше 29,9 млн грн. (94,3 % загального обсягу виявленої). Основною причиною виникнення заборгованості на цих об’єктах є відсутність коштів на виплату заробітної плати у зв’язку з незадовільним фінансовим станом, а також через спрямування підприємствами фінансових ресурсів не на її погашення, а на інші цілі.

За наявності простроченої заборгованості перед працівниками в сумі 623 тис. грн. одним з комбінатів кошти, що надходили від покупців і замовників за реалізацію товарів, робіт і послуг, використовувалися не на її погашення, а на оплату запчастин, паливно-мастильних матеріалів тощо.

Військовим радгоспом за наявності в обліку простроченої заборгованості із заробітної плати працівників у сумі 609,7 тис. грн. фінансові ресурси спрямовувалися на господарські потреби.

За наявності в обліку одного з відкритих акціонерних товариств заборгованості з оплати праці працівникам в сумі 285,6 тис. грн. кошти, що надходили на рахунок товариства, використовувалися на придбання основних засобів, паливно-мастильних матеріалів, оплату відсотків банку, відшкодування витрат на відрядження тощо.

Сільськогосподарським виробничим кооперативом за наявності в обліку простроченої заборгованості з виплат заробітної плати в сумі 133,7 тис. грн. наявні кошти спрямовувалися на придбання паливно-мастильних матеріалів та запасних частин, погашення кредиту та відсотків по ньому, сплату комунальних послуг, податків тощо.

З огляду на те, що зазначені питання продовжують бути актуальними для суспільства, органи державної контрольно-ревізійної служби і в подальшому забезпечуватимуть контроль за законністю, своєчасністю та повнотою виплати заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі