Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка працівнику з ініціативи роботодавця

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Щорічна відпустка працівнику з ініціативи роботодавця

 

Марія КОЛЕСНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник підприємства із власної ініціативи відмовляється від щорічної відпустки, претендуючи на заміну відпустки грошовою компенсацією. Чи має роботодавець право зобов’язати працівника використати свою відпустку? В яких випадках працівник може отримати грошову компенсацію за невикористану відпустку?

(м. Миколаїв)

 

Згідно зі

ст. 45 Конституції України кожен працівник має право на відпочинок. Це право реалізується, зокрема, наданням роботодавцем працівнику щорічної оплачуваної відпустки. (Види щорічних відпусток, їх тривалість і вимоги до порядку надання ми розглядали у статті «Види і тривалість щорічних відпусток» // «Оплата праці», 2009, № 8, с. 11.)

Нагадаємо, що відповідно до

ч. 4 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічні основна і додаткові відпустки надаються працівнику з таким розрахунком, щоб їх було використано, як правило, до закінчення робочого року. Невикористана частина щорічної відпустки надається, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (ст. 12 Закону про відпустки).

Слід пам’ятати, що згідно зі

ст. 80 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII (далі — КЗпП) і ст. 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці або з особливим характером праці.

Звертаємо увагу: якщо з будь-яких причин працівник не був у щорічній відпустці кілька років, то він має право використати таку відпустку, тобто право на використання щорічної відпустки не має строку давності.

У загальному випадку щорічна

відпустка надається відповідно до складеного та затвердженого роботодавцем графіка відпусток, в якому визначаються черговість надання і тривалість відпустки. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку. Згідно з ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки графік відпусток також має бути погоджено з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). При цьому, як зазначено в ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки , працівника має бути письмово повідомлено роботодавцем про відпустку не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком строку.

Таким чином, якщо працівник відмовляється використовувати надане йому право на щорічну відпустку, роботодавець може без заяви працівника видати наказ про надання такому працівнику відпустки на підставі графіка відпусток.

У певних випадках

частина щорічної відпустки може замінюватися грошовою компенсацією. Грошову компенсацію частини відпустки може бути виплачено працівнику за його бажанням у тому випадку, якщо загальна тривалість його щорічної та додаткових відпусток становить не менше 24 календарних днів (ст. 83 КЗпП, ст. 24 Закону про відпустки).

Наприклад, працівник лісової промисловості не використав щорічну основну відпустку за два робочі роки загальною тривалістю 56 календарних днів (тривалість щорічної основної відпустки працівника становить 28 календарних днів). У цьому випадку працівник має право отримати компенсацію лише за 8 днів відпустки (56 - (24 x 2) = 8).

Або наведемо такий приклад. Самотня мати, яка виховує дитину, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні та додаткову соціальну відпустку тривалістю 7 днів. При оформленні щорічної основної відпустки жінка бажає використати 17 календарних днів щорічної основної відпустки та 7 днів соціальної відпустки (усього 24 календарних дні). У цьому випадку вона має право отримати компенсацію за 7 днів невикористаної щорічної основної відпустки.

Що стосується отримання грошової компенсації за всі дні невикористаної відпустки, то таке право настає у працівника тільки при звільненні. Це випливає зі ст. 24 Закону про відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі