Теми статей
Обрати теми

Оформлення трудових відносин з пенсіонером на час відпустки основного працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оформлення трудових відносин з пенсіонером на час відпустки основного працівника

 

Ольга КАЛАШНИК, консультант газети «Оплата праці»

 

На час перебування головного бухгалтера бюджетної установи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на роботу прийнято жінку, яка перебуває на пенсії за віком. Пенсіонерку прийнято на роботу за трудовим договором. Чи правомірно це?

Які трудові пільги та гарантії має працююча пенсіонерка?

За яким кодом економічної класифікації необхідно здійснювати видатки на виплату зарплати такій працівниці — 1111 чи 1139?

(м. Івано-Франківськ)

 

Підприємства, установи та організації можуть використовувати працю фізичних осіб на підставі трудового договору і договору цивільно-правового характеру.

Згідно зі

ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII (далі — КЗпП) трудовий договір є угодою між працівником та роботодавцем, на підставі якого працівник зобов’язався виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов’язався виплачувати працівнику заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

За трудовим договором працівника беруть на посаду, включену

до штату підприємства, установи, організації, для виконання певної роботи (функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. При цьому процес трудової діяльності, її організація регулюється трудовим законодавством. Працівнику гарантуються заробітна плата, установлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.

Цивільно-правовий договір

— це угода між громадянином та підприємством, установою, організацією на виконання першим певної роботи (надання послуги). Це може бути договір підряду, договір доручення, договір про надання послуг тощо. На такі відносини не поширюється трудове законодавство, підрядник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він самостійно організовує свою роботу і виконує її на власний ризик. За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а її результати, які визначають після закінчення роботи та оформляють актами приймання-здавання виконаних робіт (послуг). У трудовій книжці не здійснюється запис про виконання роботи (послуги) за цивільно-правовими договорами.

На період перебування основної (штатної) працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років керівник

має право прийняти на роботу іншого працівника для заміщення тимчасово не обійманої посади за трудовим договором. При цьому трудовий договір буде строковим (п. 2 ст. 23 КЗпП).

Строк дії трудового договору визначається

тривалістю відпустки основного працівника, і датою його закінчення буде останній день відпустки працівника, якого заміщають. Строковий трудовий договір припиняється датою закінчення його дії, навіть якщо такий день припадає на вихідний, святковий або неробочий день.

КЗпП

передбачає можливість для працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, вийти з такої відпустки на роботу й раніше. Тому за погодженням сторін це має бути застережено у строковому договорі з прийнятим на заміщення працівником: «до виходу на роботу з відпустки основного працівника».

Законодавство не містить заборони на обмеження щодо прийняття на роботу (навіть на тимчасову або строкову) громадян, які досягли пенсійного віку. Якщо для заняття певної посади не встановлено законодавчих вимог щодо віку працівника, то загальновстановленими заборонами у прийнятті на роботу пенсіонерів можуть бути медичні протипоказання або фактори, пов’язані з охороною праці.

Чинне законодавство не надає працюючим пенсіонерам будь-яких особливих пільг порівняно з громадянами, які не досягли пенсійного віку. Єдиним винятком у цьому випадку є

п. 6 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96, згідно з яким працюючим пенсіонерам обов’язково за їх бажанням надається відпустка без збереження заробітної плати загальною тривалістю 30 календарних днів щороку. Але якщо такий працюючий пенсіонер належить ще й до окремих пільгових категорій осіб (інвалід, чорнобилець, ветеран праці або набув статусу «діти війни»), то, звичайно ж, на нього поширюються пільги та гарантії, передбачені відповідними законами.

Стосовно коду економічної класифікації видатків для виплати зарплати зауважимо таке. У

Роз’ясненнях про застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Держказначейства України від 04.11.2004 р. № 194, зазначено, що код економічної класифікації 1111 включає:

— заробітну плату за встановленими окладами, ставками чи розцінками всіх штатних працівників;

— надбавку за вислугу років;

— доплату за ранг;

оплату праці за трудовими договорами;

— надбавки і доплати обов’язкового характеру (оплата нічних змін, позаурочних годин, за науковий ступінь, за використання в роботі знання іноземних мов тощо);

— надбавки, що мають стимулюючий характер;

— премії (усі види преміальних виплат у грошовій та/або матеріальній формі);

— матеріальну допомогу, у тому числі в разі нещасного випадку, хвороби, оздоровлення та в інших випадках за рішенням адміністрації установи відповідно до чинного законодавства.

Код економічної класифікації видатків 1139 призначено для оплати наданих бюджетній установі робіт чи професійних послуг

сторонніх фахівців, підприємств, організацій, тобто за цивільно-правовими договорами.

У нашому випадку трудові відносини з пенсіонером оформлено шляхом укладення строкового трудового договору, а не цивільно-правового. Тому витрати на оплату праці працівника, який тимчасово обіймає посаду головного бухгалтера, здійснюються за кодом 1111.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі