Теми статей
Обрати теми

Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Редакція ОП
Постанова від 14.04.2009 р. № 366

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб

оподаткування

Постанова від 14.04.2009 р. № 366

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні такими суб’єктами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, сплачують страхові внески в порядку, визначеному Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Сума страхового внеску визначається самостійно фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності як для себе, так і зазначених членів його сім’ї.

При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити

не менш як один мінімальний розмір страхового внеску за кожну особу та не більш як один розмір страхового внеску, обчисленого в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

2. Пенсійному фонду України надавати роз’яснення щодо застосування цієї постанови.

3. Ця постанова набирає чинності

з 1 травня 2009 року.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Обов’язкова доплата до Пенсійного фонду

 

Резонансна постанова стосується фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування — фіксований чи єдиний податок. Відповідно до положень цього документа такі суб’єкти мають сплачувати обов’язкові внески до Пенсійного фонду за себе та членів своїх сімей, які беруть участь в їх підприємницькій діяльності і не перебувають з ними у трудових відносинах.

Сутність прийнятої постанови зводиться до такого: розмір суми страхового внеску, що підлягає сплаті до Пенсійного фонду, має бути не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше максимального розміру страхового внеску. При цьому сума страхового внеску визначається з урахуванням частини фіксованого (10 % від суми фіксованого податку) чи єдиного податку (42 % від суми єдиного податку).

Фактично постанова зобов’язала приватних підприємців, які сплачують єдиний чи фіксований податок, здійснювати доплату пенсійних внесків за себе до рівня мінімального страхового внеску. Нагадаємо, що для підприємців мінімальний страховий внесок визначається як добуток розміру мінімальної заробітної плати і ставки внеску до Пенсійного фонду 33,2 %.

Розрахуємо суми мінімального страхового внеску до Пенсійного фонду у 2009 році в розрахунку за місяць:

— травень — червень: 625 x 33,2 % = 207,50 (грн.);

— липень — вересень: 630 x 33,2 % = 209,16 (грн.);

— жовтень — листопад: 650 x 33,2 % = 215,80 (грн.);

— грудень: 669 x 33,2 % = 222,11 (грн.).

Це мінімальні страхові внески до Пенсійного фонду. Однак, як уже зазначалося, необхідно враховувати й частину єдиного (фіксованого) податку, що спрямовується до Пенсійного фонду. Наведемо приклад.

Припустимо, що розмір єдиного податку, який підприємець сплачує за себе, становить 200 грн. Частина єдиного податку сплачується до Пенсійного фонду автоматично (42 % від суми єдиного податку) — 200 x х 42 : 100 = 84 грн. Виходить, що за травень 2009 року такому підприємцю необхідно буде обов’язково доплатити за себе: 207,50 - 84 = 123,50 (грн.).

Водночас закономірно напрошується питання щодо легітимності цієї постанови. Звернемося до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV. Підпунктом 4 пункту 8 Прикінцевих положень цього Закону встановлено, що фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, придбання спеціального торгового патенту), і члени сімей зазначених фізичних осіб, котрі беруть участь у проведенні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом у фіксованому розмірі.

Далі. Підпунктом 7 пункту 15 Прикінцевих положень зазначеного Закону Кабміну було доручено разом із проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції про сплату страхових внесків у фіксованому розмірі фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, придбання спеціального торгового патенту), і членами сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності, а також пропозиції про вилучення із законодавства про спрощену систему оподаткування положень щодо спрямування грошових коштів до Пенсійного фонду України.

З наведених вище положень Закону досить чітко випливає, що для таких категорій підприємців розмір внеску до Пенсійного фонду має бути встановлено саме законом, а не постановою Кабміну. Водночас сказати щось про долю цього документа досить складно, у ситуації, що склалася, навряд чи вийде щось спрогнозувати.

А поки що з’явилися роз’яснення Пенсійного фонду. Згідно з п. 2 постанови, що коментується, саме він уповноважений їх надати. Так, у листі від 05.05.2009 р. № 7964/03-20 Фонд відзначає, що доплата має здійснюватися підприємцями щокварталу протягом 20 календарних днів, наступних за звітним кварталом. Таким чином, уперше доплатити внески до Пенсійного фонду належить за неповний другий квартал (травень — червень) не пізніше 20 липня 2009 року. Також у цьому листі Пенсійний фонд зазначає, що нова звітність не запроваджуватиметься. При цьому підприємці — платники єдиного та фіксованого податків про сплачені внески повинні будуть щороку звітувати шляхом подання до 1 квітня додатка 26.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі