Теми статей
Обрати теми

Щодо надання допомоги по догляду за хворою дитиною

Редакція ОП
Лист від 26.03.2009 р. № 04-06/

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Щодо надання допомоги по догляду за хворою

дитиною

Лист від 26.03.2009 р. № 04-06/З-5/з-74

 

Розглянувши <...> звернення щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною, повідомляємо.

Законом України «Про відпустки» передбачено право жінки працювати на умовах неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому за нею зберігається право на одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в період цієї відпустки.

Оскільки, ставши до роботи на умовах неповного робочого часу, Ви продовжуєте одержувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустка для догляду за дитиною до трьох років не переривається.

Відповідно до частини 1 статті 51 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Згідно з п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція),

листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною в період частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до трьох років не видається.

Ураховуючи викладене, листок непрацездатності Вам видано з порушенням вимог Інструкції і підстав для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за хворою дитиною у даному випадку немає.

 

Заступник директора С. Буринський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

КОЛИ ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРОЮ ДИТИНОЮ НЕ ВИДАЄТЬСЯ

 

Статтею 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96 передбачено, що жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, за бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу. При цьому за нею зберігається право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і зазначена відпустка не переривається.

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звертає увагу, що

лікарняний лист для догляду за хворою дитиною віком до трьох років у період перебування жінки в частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до трьох років не видається.

Водночас нагадаємо, що в разі

хвороби застрахованої особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та працює на умовах неповного робочого часу, або в разі хвороби дитини віком до 14 років лікарняний лист видається та оплачується за місцем роботи на загальних підставах. На це раніше вказувало Мінпраці в листі від 26.06.2007 р. № 412/020/153-07.

 

Марія КОЛЕСНИЧЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі