Теми статей
Обрати теми

Якщо посаду доцента вищого навчального закладу обіймає працівник без відповідного вченого звання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

якщо Посаду доцента вищого навчального закладу обіймає працівник без відповідного вченого звання

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Працівника було призначено на посаду доцента вищого навчального закладу ІV рівня акредитації без вченого звання доцента. Протягом двох років від дати призначення працівнику вчене звання доцента присвоєне не було.

Якими повинні бути подальші дії керівництва вищого навчального закладу, якщо працівник не погоджується на переведення його з посади доцента на посаду старшого викладача?

(м. Дніпропетровськ)

 

Умови оплати праці науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації врегульовано

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, а також наказом Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів» від 02.04.93 р. № 90 (Інструкція діє в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557).

Згідно з

приміткою до додатка 2 до наказу Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557 науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посади професорів чи доцентів, але не мають відповідного вченого звання, один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення встановлюються відповідно тарифні розряди: професор — 20, доцент — 19.

Як передбачено

Інструкцією від 02.04.93 р. № 90, якщо після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента вчене звання не присвоєно, цим особам встановлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача — оклад доцента, старшого викладача.

Таким чином, після закінчення зазначених двох років працівник, якому не присвоєне відповідне вчене звання, продовжує обіймати посаду професора або доцента, а посадовий оклад йому встановлюється нижчий, ніж був: асистента (викладача), або доцента, старшого викладача відповідно.

Також зазначимо, що згідно з чинними нормативно-правовими актами, які стосуються трудових відносин, згоди науково-педагогічного працівника на таке зниження посадового окладу не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі