Теми статей
Обрати теми

Норма робочого часу для лікарів та молодших спеціалістів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Норма робочого часу для лікарів та молодших спеціалістів

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Яку норму робочого часу встановлено для лікарів (зокрема, лікарів з функціональної та ультразвукової діагностики) та молодших спеціалістів закладів охорони здоров’я?

 

Для медичних працівників ст. 51 Кодексу законів про працю України передбачає скорочену норму робочого часу. Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 установлено конкретні норми робочого часу для медичних працівників, які працюють у нормальних умовах праці (лікарі та молодші спеціалісти). Така норма становить 38,5 години на тиждень.

Для працівників, які працюють у шкідливих та важких умовах праці, постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня» від 21.02.2001 р. № 163 установлено скорочену норму робочого часу. Скорочений робочий час установлюється на підставі атестації робочих місць, яка проводиться в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442. До таких спеціалістів належать, наприклад, працівники лабораторій, інфекційних, протитуберкульозних, психіатричних, рентгенологічних, патологоанатомічних та інших структурних підрозділів, перелік яких затверджено зазначеною постановою.

Для лікарів-стоматологів усіх спеціальностей (крім лікаря-стоматолога-хірурга, який працює у стаціонарі), незалежно від профілю закладу, в якому вони працюють, установлено норму робочого часу 33 години на тиждень. Також 33 години на тиждень мають працювати спеціалісти, зайняті виключно амбулаторним прийомом хворих, до яких належать лікарі: офтальмолог, отоларинголог, уролог, ендокринолог, невропатолог. Проте в ті дні, коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку ці лікарі чергують у стаціонарі, працюють на дільниці, проводять санітарно-просвітню та профілактичну роботу, диспансеризацію, тривалість їх робочого дня встановлюється виходячи з норми робочого тижня 38,5 години. Лікарі з функціональної та ультразвукової діагностики не належать до лікарів, зайнятих виключно амбулаторним прийомом, тому норма робочого тижня для них становить 38,5 години.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі