Теми статей
Обрати теми

Питання штатного розпису дошкільних навчальних закладів

Редакція ОП
Постанова від 05.10.2009 р. № 1122

кабінет міністрів україни

П

итання штатного розпису дошкільних навчальних закладів

Постанова від 05.10.2009 р. № 1122

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів, що додаються.

2. Міністерству освіти і науки за погодженням з Міністерством фінансів і Міністерством праці та соціальної політики затвердити типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів відповідно до основних вимог, затверджених цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2009 р. № 1122

Основні вимоги до формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів

 

1. Штатний розпис дошкільних навчальних закладів формується з урахуванням типу дошкільного навчального закладу, кількості груп та їх наповнюваності, режиму роботи і площі приміщень закладу.

2. У всіх дошкільних навчальних закладах

може встановлюватися гнучкий режим роботи, який передбачає організацію різнотривалого перебування дітей, зокрема цілодобового, а також функціонування чергових груп у вихідні, неробочі та святкові дні.

3. У дошкільних навчальних закладах компенсуючого типу вводяться посади медичних працівників відповідно до спеціалізації таких закладів, а за наявності слухової чи офтальмологічної апаратури — посада техніка з її експлуатації та ремонту.

4. На період опалювального сезону в

дошкільних навчальних закладах можуть вводитися додаткові штатні одиниці робітників з комплексного обслуговування та ремонту будівель.

5. У дошкільних навчальних закладах, які мають стаціонарні басейни, вводяться посади інструктора з фізкультури, сестри медичної, прибиральника службових приміщень, зокрема басейнів, робітника з комплексного обслуговування та ремонту басейну, а за наявності хлораторної установки — посада оператора такої установки.

6. Посади сестри медичної з дієтичного харчування, керівника гуртка (секції, студії, інших форм гурткової роботи), практичного психолога та соціального педагога вводяться до штатного розпису дошкільних навчальних закладів, у яких не введені такі посади,

з 1 вересня 2011 року.

7. Дія цих вимог поширюється на формування штатного розпису навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» (дошкільний підрозділ).

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

Формування штатного розпису дошкільних навчальних закладів

 

Постановою, що коментується, Кабінет Міністрів України затвердив основні вимоги, які висуваються до формування штатного розпису* дошкільних навчальних закладів.

*Що являють собою штатний розпис, його форма, порядок складання та внесення змін, строки зберігання див. у статті «Штатний розпис: особливості складання та внесення змін» // «ОП», 2009, № 7, с. 7 — 15.

Перш за все слід зауважити, що дія цих вимог поширюється й на формування штатного розпису навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» (дошкільний підрозділ). Нагадаємо, що відповідно до п. 3. ст. 12 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) дошкільний навчальний заклад може входити до складу таких навчально-виховних комплексів або до складу об’єднання з іншими навчальними закладами.

Основними критеріями

, з урахуванням яких має формуватися штатний розпис дошкільних навчальних закладів, є:

— тип дошкільного навчального закладу;

— кількість груп та їх наповнюваність;

— режим роботи;

— площа приміщень закладу.

Затвердженими вимогами визначено таке.

1. У всіх дошкільних навчальних закладах може встановлюватися гнучкий

режим роботи, що передбачає організацію перебування дітей різної тривалості, зокрема цілодобово, а також функціонування чергових груп у вихідні, неробочі та святкові дні.

2. З урахуванням

спеціалізації дошкільних навчальних закладів компенсувального типу можуть запроваджуватися посади медичних працівників, за наявності спеціальної слухової або офтальмологічної апаратури в таких закладах — посади техніка з її експлуатації та ремонту.

3.

Додаткові штатні одиниці працівників з комплексного обслуговування і ремонту будівель можуть запроваджуватися в дошкільних навчальних закладах на період опалювального сезону.

4. Для дошкільних навчальних закладів,

що мають стаціонарні басейни , запроваджуються посади:

— інструктора з фізкультури;

— сестри медичної;

— прибиральника службових приміщень, зокрема басейнів;

— робітника з комплексного обслуговування і ремонту басейну;

— оператора хлораторної установки (за її наявності).

5. У дошкільних навчальних закладах,

що не мають посад :

— сестри медичної з дієтичного харчування;

— керівника гуртка (секції, студії, інших форм гурткової роботи);

— практичного психолога;

— соціального педагога,

такі посади

може бути введено до штатного розпису дошкільного навчального закладу тільки з 1 вересня 2011 року.

Відповідно до цих вимог Міносвіти за погодженням з Мінфіном та Мінпраці

доручено затвердити типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 39 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ, п. 51 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305, штатні розписи державних і комунальних дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкованості й типу встановлюються і затверджуються відповідним органом управління освітою, приватних — власником (засновником) на основі Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки за погодженням зі спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі фінансів. На сьогодні діють Типові штати, затверджені наказом Мінпросвіти СРСР від 31.12.71 р. № 103 «Про затвердження Типових штатів дошкільних установ».

 

Людмила КУНГУРЦЕВА,
 головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного
 забезпечення Міністерства освіти і науки України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі