Теми статей
Обрати теми

Про оплату праці працівників освіти і науки в умовах епідемії грипу

Редакція ОП
Лист від 02.11.2009 р. № 1/9-757, 02-8/437

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ ГРИПУ

Лист від 02.11.2009 р. № 1/9-757; № 02-8/437

 

Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на численні запитання з місць стосовно реалізації наказу Міністерства освіти і науки України від 30 жовтня 2009 року № 996 «Про тимчасове зупинення навчального процесу у навчальних закладах та установах освіти» в частині оплати праці працівників у цей період рекомендують

керуватися положеннями Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки.

Положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і

є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Угоди).

Відповідно до п.п. 8.3.4

оплату простою не з вини працівника рекомендовано здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Щодо педагогічних працівників, то оплату їх праці у випадках, коли впродовж певного періоду заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо),

рекомендовано провадити з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

З метою недопущення зниження рівня соціальної захищеності освітян, особливо в умовах поширення епідемії грипу та гострих респіраторних захворювань, просимо керівників навчальних закладів, установ освіти і науки та профспілкові органи забезпечити збереження на цей час за працівниками заробітної плати незалежно від режиму роботи закладів, установ.

 

В.о. Міністра освіти і науки країни О. Гребельник

Голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Л. Сачков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

В

умовах епідемії робота
працівників освіти
оплачується

 

У листі, що коментується, Міносвіти разом з ЦК Профспілки працівників освіти і науки надали роз’яснення щодо оплати праці працівників освіти в період тимчасового припинення навчального процесу в навчальних закладах та установах освіти відповідно до наказу Міносвіти від 30.10.2009 р. № 996 (далі — наказ № 996).

Нагадаємо, що згідно з наказом № 996 приписано:

1. Запровадити з 2 листопада 2009 року канікули на три тижні в усіх навчальних закладах і забезпечити закриття дитячих дошкільних закладів для відвідування дітьми.

2. З 30 жовтня 2009 року скасувати проведення навчальних, культурних, спортивних та інших масових заходів.

У листі, що коментується, відомство роз’яснило, що для працівників закладів та установ освіти, що перебувають у сфері дії сторін Галузевої угоди*, слід керуватися вимогами Угоди.

* Галузева угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки.

Так, п.п. 8.3.4 Угоди передбачено:

— оплату простою не з вини працівника здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу);

— оплату праці педагогічних працівників у випадках, коли протягом певного періоду заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), здійснювати з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації.

Потрібно додати, що перелічені вище гарантії, передбачені Угодою в такій ситуації, є мінімальними. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть установлюватися додаткові порівняно з цією Угодою трудові й соціальні гарантії за рахунок власних коштів закладів освіти і науки (п. 1.5 Угоди).

Разом з цим, з метою недопущення зниження рівня соціальної захищеності працівників освіти в умовах ситуації, що склалася, Міносвіти і ЦК Профспілки звертаються з проханням до керівників навчальних закладів, установ освіти і науки та профспілкових органів забезпечити на цей період збереження за працівниками заробітної плати незалежно від режиму роботи закладу, установи.

Нагадаємо, що з метою недопущення поширення епідемії грипу в листі від 02.11.2009 р. № 1/9-758 Міносвіти вказало на:

1. Неухильне виконання вимог наказу № 996, негайне припинення навчання за всіма формами навчання, у тому числі проведення іспитів, практик тощо.

2. Недопущення випадків примусового відправлення працівників усіх типів навчальних закладів у відпустку. Планова відпустка має надаватися тільки за бажанням працівників.

3. Здійснення організації роботи працівників навчальних закладів відповідно до плану роботи в канікулярний період.

Таким чином, режим робочого часу та оплату праці працівників освітніх установ у період скасування для учнів, вихованців освітнього процесу із санітарно-епідеміологічних підстав Міносвіти рекомендує визначати аналогічно порядку, установленому в канікулярний період, що не збігається з відпусткою працівника.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі