Теми статей
Обрати теми

Щодо роз’яснення деяких проблемних питань

Редакція ОП
Лист від 12.10.2009 р. № 629/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щ

одо роз’яснення деяких проблемних питань

Лист від 12.10.2009 р. № 629/13/84-09

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув запит щодо надання роз’яснення з деяких проблемних питань і в межах компетенції повідомляє.

1. Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (зі змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 № 690, від 11.07.2007 № 913 та від 12.03.2008 № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Усі виплати, які обчислюються виходячи із середньої заробітної плати, в тому числі нарахування за час перебування в додатковій навчальній відпустці, що надається на період складання державного іспиту та захисту магістерської роботи,

індексації не підлягають, оскільки під час визначення їхнього розміру враховується сума індексації.

2. Починаючи з січня 2003 року окремим категоріям працівників спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, які займають посади зазначені у п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 № 660, виплачується надбавка за вислугу років щомісячно в розмірах від 10 до 30 відсотків посадового окладу залежно від стажу роботи та грошова винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов’язків.

На виконання цієї постанови наказом Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту від 29.12.2002 № 2850 затверджено Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, до яких належать керівники, заступники з основного виду діяльності, тренери-викладачі, тренери-методисти, інструктори-методисти, акомпаніатори.

Головний бухгалтер дитячо-юнацької спортивної школи права на отримання надбавки за вислугу років не має.

3. Спільним листом Міністерства праці та соціальної політики України і Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України від 27.01.99 № 13-294/10/364 «Про порядок надання державним службовцям додаткової оплачуваної відпустки» визначено, що додаткова оплачувана відпустка, яка надається державним службовцям, належить до щорічних відпусток, передбачених статтею 4 Закону України «Про відпустки».

Законодавством

не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, в т. ч. щорічні додаткові відпустки за стаж державної служби.

Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку (в т. ч. додаткову відпустку за стаж державної служби) за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати їх (частинами або декілька разом), а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Частиною четвертою статті 24 Закону України «Про відпустки» визначено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Отже, за бажанням працівника,

після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки, за решту днів невикористаної щорічної відпустки (у т. ч. і додаткової відпустки за стаж державної служби) йому має бути виплачено грошову компенсацію.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Особливості нарахування індексації заробітної плати, надбавки за вислугу років, виплати компенсації за невикористану відпустку в деяких випадках

 

У листі, що коментується, Мінпраці надало роз’яснення з таких трьох питань.

 

1. Чи індексується сума відпускних, нарахованих працівнику за час перебування в додатковій навчальній відпустці, що надається на період складання державного іспиту і захисту магістерської роботи?

Правила індексації грошових доходів громадян і механізм її проведення встановлені Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно зі ст. 2 Закону № 1282 і п. 2 Порядку № 1078

індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належать: оплата праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші виплати, що мають постійний характер.

Не індексуються

:

— зарплатні виплати,

що мають разовий характер (матеріальна допомога, грошова допомога при виході на пенсію, винагорода за підсумками роботи за рік, разові премії тощо);

— допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, допомога при народженні дитини (п. 3 Порядку № 1078);

виплати, розмір яких визначається виходячи із середньої заробітної плати, а саме: відпускні, компенсація за невикористану відпустку, збережений заробіток за час відрядження тощо. При цьому до розрахунку середньої заробітної плати сума індексації включається як складова частина фонду оплати праці. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 30.10.2003 р. № 024-130.

Таким чином,

сума відпускних, нарахована працівнику за час перебування в додатковій навчальній відпустці, не включається до загального місячного доходу, що підлягає індексації.

 

2. Чи має право головний бухгалтер дитячо-юнацької спортивної школи на отримання надбавки за вислугу років?

Згідно з Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, дитячо-юнацька спортивна школа належить до

позашкільних навчальних закладів спортивного профілю.

Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю затверджено наказом Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту від 29.12.2002 р. № 2850 (далі — Порядок № 2850).

Пунктом 1 Порядку № 2850 передбачено, що він поширюється на окремі категорії працівників:

— керівників, їх заступників за основним видом діяльності;

— тренерів-викладачів;

— тренерів-методистів;

— інструкторів-методистів;

— акомпаніаторів спортивних шкіл усіх типів;

— тренерів-викладачів спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.

Кваліфікаційні характеристики професій керівників, професіоналів, спеціалістів та робітників, що є

суто специфічними для спортивної галузі, установлено Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 85 «Спортивна діяльність», затвердженим наказом Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту від 17.10.2002 р. № 2264. Відповідно до цього Випуску 85 посада головного бухгалтера не належить до посад керівників або їх заступників за основним видом діяльності дитячо-юнацької спортивної школи. У зв’язку з цим права на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 2850 головний бухгалтер дитячо-юнацької спортивної школи не має.

 

3. Чи має право держслужбовець на отримання компенсації за невикористані дні додаткової відпустки за стаж державної служби?

У визначених законодавством випадках працівнику виплачується грошова компенсація за невикористану відпустку*.

*Докладніше див. статтю «Компенсація за невикористану відпустку» // «Оплата праці», 2009, № 11, с. 14 — 21.

Порядок виплати компенсації за невикористану відпустку регламентовано ст. 83 КЗпП і ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Відповідно до зазначених статей грошову компенсацію за невикористану відпустку працівник може отримати:

1) при звільненні (у разі припинення трудового договору);

2) у процесі роботи на підприємстві, в установі, організації (без припинення трудових відносин).

При звільненні

працівника компенсації за невикористану відпустку підлягають виключно такі види відпусток, як щорічна відпустка і додаткова відпустка «на дітей» , що надається на підставі ст. 19 Закону про відпустки.

Згідно зі ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ державним службовцям надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено тривалішу відпустку.

Надання додаткової оплачуваної відпустки держслужбовцям залежить виключно від стажу державної служби. Порядок та умови надання таких додаткових оплачуваних відпусток державним службовцям визначено постановою КМУ від 27.04.94 р. № 250. Цією постановою передбачено, що державним службовцям, які мають стаж державної служби понад 10 років, надається щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів, а починаючи з 11-го року ця відпустка збільшується на 2 календарні дні за кожен подальший рік. Загальна тривалість додаткової оплачуваної відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

Додаткова

оплачувана відпустка, що надається державним службовцям, належить до щорічних відпусток, передбачених ст. 4 Закону про відпустки. На це вказували Мінпраці та Головне управління державної служби у спільному листі від 27.01.99 р. № 13-294/10/364. А право працівника на використання щорічної відпустки, а також додаткової відпустки «на дітей» не обмежено строком давності.

Тому незалежно від того, скільки років не надавалася відпустка, працівник може взяти таку відпустку частинами або повністю, а

в разі звільнення незалежно від причин компенсації підлягають усі дні всіх не використаних працівником щорічних відпусток (у тому числі додаткових відпусток за стаж держслужби) і соціальної відпустки на дітей.

Компенсацію за невикористану відпустку може бути

виплачено і працюючому співробітнику, тобто коли трудові відносини з роботодавцем не припиняються і працівник продовжує працювати. Стаття 24 Закону про відпустки дозволяє в такому разі частину щорічної відпустки замінити грошима за бажанням працівника. Але при цьому має виконуватися умова: тривалість наданих працівнику щорічної та додаткових відпусток має бути не менше 24 календарних днів. Інакше кажучи, працівник обов’язково має використати 24 календарні дні відпустки. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 18.06.2007 р. № 150/13/133-07. Наприклад, держслужбовець, який має стаж держслужби 10 років, має право на щорічну відпустку тривалістю 35 календарних днів — 30 днів основної та 5 днів додаткової відпустки за стаж держслужби. У такому разі, використавши 24 календарні дні, працівник за бажанням зможе отримати компенсацію за решту 11 днів щорічної відпустки.

Звертаємо увагу:

працюючому співробітнику компенсувати можна лише частину щорічної відпустки (основної та додаткової). Додаткову відпустку на дітей можна замінити грошовою компенсацією тільки при звільненні.

При цьому потрібно додати, що до обов’язкових 24 днів відпустки, які має бути використано працівником, входять дні щорічної відпустки (основної та додаткової) і додаткової відпустки на дітей. Тому, якщо працівник має право на відпустку на дітей згідно зі ст. 19 Закону про відпустки (7 днів), то її можна приєднати до частини основної відпустки (17 днів і більше), а за решту щорічної основної відпустки (за наявності — і щорічної додаткової) отримати грошову компенсацію. Наприклад, жінка-держслужбовець зі стажем держслужби 12 років — мати двох дітей віком до 15 років має право на відпустку загальною тривалістю 46 календарних днів:

— щорічну відпустку — 39 календарних днів (30 календарних днів основної та 9 календарних днів додаткової відпустки за стаж держслужби);

— додаткову соціальну відпустку — 7 календарних днів.

При оформленні щорічної відпустки жінка-держслужбовець може написати заяву про надання їй 17 календарних днів щорічної відпустки та 7 календарних днів соціальної відпустки (усього 24 календарні дні). У цьому випадку після використання цих обов’язкових 24 календарних днів відпустки вона має право отримати компенсацію решту 22 дні невикористаної щорічної основної відпустки.

При виплаті компенсації працюючим співробітникам слід пам’ятати, що невикористані

щорічні відпустки минулих років (обов’язкові 24 календарні дні) не можна замінити грошовою компенсацією. Таким чином, якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років, наприклад, за три останні роки роботи, то в цьому випадку за роботодавцем зберігається обов’язок надати працівнику ці відпустки. При цьому 72 календарні дні (24 к. дн. х 3 роки) роботодавець зобов’язаний надати працівнику як дні відпочинку, а отримати компенсацію працівник зможе лише за невикористані дні відпустки понад зазначену тривалість. Наприклад, держслужбовець зі стажем держслужби 5 років не використав щорічну основну відпустку за два робочі роки загальною тривалістю 60 календарних днів (тривалість щорічної основної відпустки держслужбовця становить 30 календарних днів). У цьому випадку працівник має право отримати компенсацію лише за 12 днів відпустки (60 - (24 х 2) = 12).

Таким чином, Мінпраці підсумовує: за бажанням працівника (працюючого)

після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки, за решту днів невикористаної щорічної відпустки (у тому числі й додаткової відпустки за стаж державної служби) йому має бути виплачено грошову компенсацію.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі