Теми статей
Обрати теми

Щодо відшкодування добових у разі оформлення службового відрядження на один день

Редакція ОП
Лист від 12.10.2009 р. № 31-18030-07-21/27231

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Щ

одо відшкодування добових у разі оформлення службового відрядження на один день

Лист від 12.10.2009 р. № 31-18030-07-21/27231

 

Міністерство фінансів розглянуло листа <...> щодо необхідності відшкодування добових витрат працівнику в разі повернення його на робоче місце протягом робочого дня і повідомляє.

Статтею 121 Кодексу законів про працю України, якою встановлені гарантії і компенсації при службових відрядженнях, передбачено, що працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються:

добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

З огляду на зазначене, а також відповідно до норм Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 р. № 59,

у разі оформлення поїздки працівника строком на один день як службового відрядження (видання відповідного наказу, наявність оформленого в установленому порядку посвідчення про відрядження) відшкодування добових такому працівнику здійснюється як за повну добу, незалежно від того, що працівник має змогу повернутися на робоче місце протягом робочого дня.

 

Заступник Міністра В. Матвійчук

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

СЛУЖБОВЕ ВІДРЯДЖЕННЯ НА один день — ДОБОВІ ВІДШКОДОВУЮТЬСЯ ОБОВ’ЯЗКОВО!

 

Нерідко виникають запитання щодо порядку відшкодування витрат на відрядження у разі виїзду у відрядження та повернення працівника на роботу протягом одного робочого дня.

У листі, що коментується, Мінфін, посилаючись на норми Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59, робить висновок про те, що такому працівнику здійснюється повне відшкодування добових незалежно від того, чи має він змогу повернутися на роботу чи ні.

Нагадаємо, що обов’язковими для оформлення службових відряджень у межах України та для відшкодування понесених у таких відрядженнях витрат є наказ про відрядження, посвідчення про відрядження, звіт про використання коштів, наданих на відрядження, і документи в оригіналі, які підтверджують вартість понесених у відрядженні витрат.

При цьому слід зазначити, що згідно з п. 1.3 розділу I указаної Інструкції фактичний час перебування у відрядженні визначається за відмітками в посвідченні щодо відрядження про вибуття з місця постійної роботи та прибуття до місця постійної роботи. У випадку, коли працівника направлено в різні населені пункти, відмітки про день прибуття та день вибуття повинні бути проставлені в кожному пункті.

За відсутності в посвідченні про відрядження відповідних відміток добові не виплачуються.

Також слід зазначити, що для підприємств згідно з п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР сума добових не включається до валових витрат у разі відсутності зазначених відміток.

Відмітки про прибуття до пунктів призначень, вибуття з них і прибуття до місця постійної роботи завірені повинні бути печаткою, якою користується у своїй діяльності підприємство, установа, організація для засвідчення підпису відповідної посадової особи, яка здійснює реєстрацію відряджених осіб.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі