Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ПІДВИЩЕННЯ ЗАРПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ БІБЛІОТЕК

Згідно з постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1073 з

1 жовтня 2009 року у структурі заробітної плати працівників державних та комунальних бібліотек додалася ще одна складова — надбавка за особливі умови праці.

Особливостями встановлення такої надбавки є таке.

1. Надбавку встановлено працівникам державних і комунальних бібліотек,

які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84.

2. Розмір надбавки фіксований —

50 % посадового окладу.

3. Надбавка за особливі умови праці є

обов'язковою виплатою . Керівники державних та комунальних бібліотек мають забезпечити виплату надбавки за особливі умови праці в установленому розмірі працівникам бібліотек, яким належить ця надбавка.

 

ПРІОРИТЕТНІ ВИДИ ГРОМАДСЬКИХ РОБІТ

Постановою КМУ від 03.09.2009 р. № 1006 Кабмін уніс доповнення до пункту 8 Положення про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт, затвердженого постановою КМУ від 10.09.2008 р. № 839 (далі — Положення № 839).

Згідно з унесеними доповненнями визначено

пріоритетні види оплачуваних громадських робіт. Такими видами робіт стали роботи з облаштування меморіалів, пам'ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Батьківщини, а також роботи з утримання в належному стані кладовищ, особливо в сільській місцевості.

Нагадаємо, що згідно з п. 3 Положення № 839 оплачувані громадські роботи організовуються для:

— осіб, які не мають роботи;

— осіб, зайнятих трудовою діяльністю, які виявили бажання працювати у вільний від основної роботи час;

— школярів та студентів, які виявили бажання працювати у вільний від навчання час;

— пенсіонерів, інвалідів.

 

ВІДНОСИНИ ПІДПРИЄМЦІВ — ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ З ФОНДАМИ СОЦСТРАХУ В РАЗІ ЗМІНИ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Державний центр зайнятості надали роз'яснення щодо дій підприємця — платника єдиного податку при зміні його місця проживання протягом року. Такий підприємець:

— має подати до органу ПФУ за новим місцем обліку копії платіжних документів про сплату єдиного податку. На підставі цих копій частину єдиного податку буде зараховано до особового рахунка підприємця (лист ПФУ від 30.09.2009 р. № 17657/03-30);

— за умови використання найманої праці зобов'язаний у 15-денний строк здійснити розрахунки за коштами ФСС ТВП і звернутися із заявою, складеною в довільній формі, до органу ФСС ТВП за попереднім місцем обліку для отримання довідки про відсутність заборгованості. Зазначену довідку має бути подано до органу ФСС ТВП за новим місцем проживання. Сплачувати страхові внески до ФСС ТВП, утримані із заробітної плати найманих працівників, і подавати звітність за формою Ф4-ФСС з ТВП такі страхувальники мають за новим місцем обліку (лист ФСС ТВП від 30.09.2009 р. № 02-24-2050);

— не повинен розривати трудові договори, зареєстровані в центрі зайнятості за попереднім місцем його обліку. Такі договори діють до закінчення їх строку. При цьому фізична особа — роботодавець ставиться на облік як платник страхових внесків за новим місцем проживання після проведення документальної перевірки такого платника і повного розрахунку зі сплати ним страхових внесків до Фонду соцстрахування на випадок безробіття за попереднім місцем взяття на облік. Перевіряється утримання внесків з найманих працівників та їх сплата. Якщо роботодавець не в змозі розрахуватися, його борги відповідно до акта перевірки обліковуються за новим місцем узяття його на облік.

Якщо перевірку такого платника за попереднім місцем узяття на облік провести неможливо, то фахівці цього центру зайнятості письмово повідомляють відповідний центр зайнятості, в якому фізична особа — роботодавець стане на облік, про стан нарахування та сплати страхових внесків до Фонду безробіття.

Після реєстрації за новим місцем проживання фізична особа — підприємець сплачує до Фонду безробіття утримані страхові внески з найманих працівників. Перерахування частини єдиного податку до кінця року здійснює за попереднім місцем проживання (лист ДЦЗ від 17.09.2009 р. № ДЦ-03-7855/0/6-09).

 

ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ 2009 РОКУ

Державне казначейство України в листі від 21.09.2009 р. № 09-06/1959-15662 нагадало про норми постанови КМУ від 03.09.2009 р. № 955, якими було внесено зміни до постанови КМУ від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу».

Зокрема, зазначеною постановою передбачено:

— забезпечити проведення в першочерговому порядку розрахунків за захищеними видатками загального фонду державного та місцевих бюджетів;

— розпорядникам бюджетних коштів здійснювати платежі за незахищеними видатками загального фонду місцевих бюджетів у разі відсутності простроченої заборгованості із заробітної плати, нарахувань на неї, оплати комунальних послуг та енергоносіїв.

Крім того, розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів з метою впорядкування розрахунків та недопущення виникнення кредиторської заборгованості, рекомендовано переглянути умови колективних договорів щодо строків отримання заробітної плати за другу половину місяця до 1 числа наступного місяця і внести зміни до укладених із суб'єктами господарювання договорів про надання комунальних послуг та енергоносіїв у частині встановлення строку розрахунків до 25 числа кожного місяця.

 

ІНФЛЯЦІЯ В ЖОВТНІ 2009 року

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у жовтні 2009 року становив

100,9 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі