Теми статей
Обрати теми

Святкування за рахунок коштів профспілки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

С

вяткування за рахунок коштів профспілки

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації України

 

Професійна спілка підприємства провадить за рахунок власних коштів святкування професійних свят, ювілеїв працівників та інші заходи із врученням сувенірів, квітів, а також організовує фуршети. Заходи проводяться за участі членів профспілки та їх родин (які не є членами профспілки). Чи є вартість цих заходів доходом фізичних осіб?

(м. Київ)

 

Щодо вартості квітів, сувенірів, фуршетів, що оплачуються профспілкою за власні кошти для святкування визначних дат, ювілеїв тощо, то слід зазначити, що в цьому випадку згідно із Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-IV професійні спілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Статут професійної спілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання (ст. 14 цього Закону). Формування коштів профспілки провадиться за рахунок членських внесків її членів, відрахувань працедавців на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором і угодами, та інших надходжень унаслідок здійснення профспілкою як юридичною особою господарської та фінансової діяльності.

Здійснення зазначених виплат (видатків) профспілковою організацією, якщо вони проводяться за цільовим призначенням за рахунок коштів, передбачених кошторисом, слід розглядати як виконання профспілкою своєї статутної діяльності. У такому випадку ці витрати (видатки) підпадають під положення п.п. 4.3.5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, тобто вони не включаються до складу оподатковуваного доходу фізичної особи, яка бере участь у святкуванні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі