Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати матеріальної допомоги в органах місцевого самоврядування

Редакція ОП
Лист від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щ

одо виплати матеріальної допомоги в органах місцевого самоврядування

Лист від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо виплати допомоги для оздоровлення та допомоги для вирішення соціально-побутових питань посадовим особам місцевого самоврядування і повідомляє.

На даний час умови оплати праці посадових осіб органів місцевого самоврядування визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (зі змінами).

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.12.99 р. № 2288 «Про впорядкування умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» втратила чинність стосовно працівників, схеми посадових окладів яких затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268, згідно з пунктом 16 Переліку актів Кабінету Міністрів України з питань оплати праці, що втратили чинність.

Частиною п’ятою статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено надання посадовим особам місцевого самоврядування щорічної відпустки з виплатою допомоги для оздоровлення у розмірі посадового окладу.

При цьому згідно з підпунктом 3 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 керівникам органів надано право за наявності коштів надавати працівникам допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Це одна й та сама допомога, яка при наданні щорічної відпустки повинна виплачуватись у розмірі посадового окладу, а за наявності коштів ця допомога може бути виплачена у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Згідно з підпунктом 3 пункту 2 цієї постанови Кабінету Міністрів України право надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у сумі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати, надано керівникам відповідних органів в межах установленого фонду оплати праці.

Рішення про надання такої матеріальної допомоги

приймається керівником відповідного органу, виходячи з обставин, викладених у заяві працівника.

Отже, виходячи з викладеного, посадова особа місцевого самоврядування

може отримувати дві допомоги: допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПРАВО НА МАТЕРІАЛЬНУ ДОПОМОГУ ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

У листі, що коментується, Мінпраці надало роз’яснення про можливість отримання двох видів допомоги посадовими особами органів місцевого самоврядування, а саме: допомоги для оздоровлення при наданні щорічної відпустки та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III при наданні щорічної відпустки посадовим особам місцевого самоврядування виплачується

допомога для оздоровлення в розмірі посадового окладу. Крім того, умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268. Підпунктом 3 п. 2 цієї постанови визначено, що керівникам органів місцевого самоврядування надано право в межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, допомога для оздоровлення, передбачена ст. 21 Закону № 2493, є

обов’язковою виплатою, а матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, установлена постановою № 268, може виплачуватися за умови наявності коштів на оплату праці.

Таким чином, у разі надання

посадовій особі місцевого самоврядування щорічної відпустки їй має бути виплачено матеріальну допомогу для оздоровлення в межах установленого фонду оплати праці в розмірі не менше посадового окладу і не більше середньомісячної заробітної плати. Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань виплачується за рішенням керівника в межах фонду оплати праці. Її розмір не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника.

Також зауважимо: у листі від 03.10.2008 р. № 639/13/84-08 Мінпраці звертало увагу на те, що право приймати рішення про встановлення зазначених виплат працівникам органів місцевого самоврядування надано керівникам самостійних структурних підрозділів, в яких вони працюють. А безпосередньо для голови ради та його заступників рішення про встановлення цих виплат приймається відповідною радою.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі