Теми статей
Обрати теми

Надбавка за почесне звання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за почесне звання

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівнику присвоєно почесне звання, відомості про яке не було внесено до трудової книжки. Чи необхідно підприємству здійснювати йому якісь виплати?

(м. Луганськ)

 

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Отже, саме в локальному документі підприємства має бути визначено порядок установлення, розміри надбавки за почесне звання. Як правило, надбавка за почесне звання встановлюється в розмірі 15 відсотків посадового окладу (тарифної ставки), коли діяльність працівника збігається з почесним званням.

Згідно з п. 2 Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29.06.2001 р. № 476/2001, присвоєння почесних звань провадиться указом Президента України.

Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.

Відповідно до п. 2.2. Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженої наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, до трудової книжки мають уноситись відомості про нагородження та заохочення.

Пунктом 2.24

зазначеної Інструкції визначено порядок занесення відомостей про нагороди та заохочення.

Якщо в колективному договорі підприємства передбачена надбавка за почесне звання, і коли діяльність працівника збігається з наявним почесним званням, то на підставі запису в трудовій книжці щодо наявності почесного звання видається наказ по підприємству про встановлення надбавки за почесне звання.

У випадку, коли не внесено запис до трудової книжки, працівник може звернутися з письмовою заявою про встановлення надбавки, до якої додати документи, що підтверджують клопотання працівника. На підставі цієї заяви працівникові мають встановити надбавку за почесне звання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі