Теми статей
Обрати теми

Чи зобов'язаний бухгалтер утримувати профспілкові внески із зарплати працівників

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи зобов’язаний бухгалтер утримувати профспілкові внески із зарплати працівників

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На державному підприємстві діє профспілкова організація. Чи зобов’язаний бухгалтер цього підприємства утримувати із заробітної плати працівників, які є членами профспілки, профспілкові внески? Чи обґрунтована вимога бухгалтера про додаткову оплату праці за утримання із заробітної плати працівників підприємства, які є членами профспілки, членських внесків?

(м. Бровари)

 

Особливості правового регулювання, основи створення, права та гарантії діяльності професійних спілок визначає Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV (далі — Закон про профспілки). Свою діяльність профспілки здійснюють відповідно до статуту (положення), який приймається на загальних зборах членів такої організації.

Відповідно до ст. 1 Закону про профспілки членом профспілки є особа, яка входить до складу профспілки та сплачує членські внески. Тому особи, які мають намір вступити до профспілки, крім заяви про вступ до неї, повинні написати і заяву про утримання профспілкових внесків із заробітної плати. Така заява є підставою для утримання працівниками бухгалтерії внесків із заробітної плати.

Розмір членських внесків визначається у статуті (положенні) профспілки.

Статтею 42 Закону про профспілки

передбачено обов’язки роботодавця зі створення умов діяльності профспілок. Зокрема, за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілкової організації членські внески. Порядок і строки внесення (утримання) профспілкових внесків, як правило, визначаються в колективному договорі або окремій угоді. При цьому роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів.

Отже,

роботодавець зобов’язаний утримувати членські профспілкові внески із заробітної плати працівників підприємства, які є членами профспілки, за наявності їх письмових заяв.

Щодо вимоги бухгалтера додатково оплачувати його роботу з утримання членських внесків слід зазначити, що чинним законодавством таку

доплату не передбачено. Водночас за рішенням керівника підприємства-роботодавця такому бухгалтеру може виплачуватися додаткова винагорода за рахунок коштів підприємства (наприклад, бухгалтер може одержувати щомісячну премію в певному розмірі).

Щоб уникнути розбіжностей між роботодавцем та бухгалтером, відповідальним за утримання профспілкових внесків із заробітної плати працівників підприємства, які є членами профспілки, такий обов’язок бухгалтера може бути закріплено записом у його

посадових обов’язках.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі