Теми статей
Обрати теми

Сімейна путівка за рахунок коштів профспілки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Сімейна путівка за рахунок коштів профспілки

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації України

 

Профспілка підприємства надала сімейну путівку на відпочинок працівнику підприємства (йому та його дружині). Чи повинен працівник сплатити податок з вартості такої путівки?

(м. Ізюм, Харківська обл.)

 

Підпункт 4.3.24 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) установлює, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України такого платника податку або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податку — члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зокрема, якщо подружжя є членами однієї професійної спілки, то така професійна спілка може видати такому подружжю сімейну путівку, вартість якої повністю або в розмірі знижки не буде підлягати оподаткуванню в таких платників податку (те ж саме стосується путівок, вартість яких оплачується з Фонду соцстраху). Тобто, якщо члену професійної спілки надаватиметься цією профспілкою одна безоплатна (або зі знижкою) путівка на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України йому та членам його сім’ї (сімейна путівка), то на її вартість поширюватимуться положення п.п. 4.3.24 Закону № 889.

Якщо ж професійною спілкою видаватиметься безоплатна (зі знижкою) путівка одному з подружжя,

який не є членом цієї профспілки, а також якщо зазначені путівки надаватимуться працівникам за рахунок коштів працедавця, то повна вартість таких путівок (сума знижки їх вартості) підлягатиме оподаткуванню на загальних підставах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі