Теми статей
Обрати теми

Чи можуть працювати в одному державному органі родичі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи можуть працювати в одному державному органі родичі

 

Чи мають право працювати в одному державному органі особи, які є близькими родичами?

(Тернопільська обл.)

 

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які в разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками.

Згідно з ч. 1 ст. 251 Кодексу законів про працю України встановлено обмеження щодо спiльної роботи на одному й тому ж пiдприємствi, в установi, органiзацiї осiб, якi є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, дiти, а також батьки, брати, сестри i дiти подружжя), якщо у зв’язку з виконанням трудових обов’язкiв вони безпосередньо пiдпорядкованi або пiдконтрольнi один одному.

Пунктом 16 постанови Ради Народних Комісарів УРСР «Про суміщення посад та про службу родичів в установах, підприємствах та організаціях усуспільненого сектора» від 04.06.33

р. передбачено, що забороняється спільна служба на одному й тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які перебувають між собою в близьких родинних або свояцьких зв’язках (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також, брати, сестри, батьки та діти подружжя), якщо їх служба пов’язана з безпосереднім підпорядкуванням або підконтрольністю.

Інших обмежень з цього питання чинним законодавством України не передбачено*.

*З 1 січня 2010 року набуває чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI. Так, ч. 1 ст. 6 цього Закону передбачено, що в підпорядкуванні посадової особи державних органів не можуть бути близькі йому особи. При цьому близькими особами, зокрема, є подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, усиновлювачі, усиновлені (ст. 1 Закону).

У разі виникнення обставин, що порушують вимоги ч. 1 ст. 6 Закону, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п’ятнадцятиденний строк. Якщо в даний строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи та/або близькі їм особи в місячний строк підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає безпосереднє підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває в підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади (ч.

2 ст. 6 Закону). — Прим. ред.

Таким чином, близькі родичі або свояки

мають право працювати в одному державному органі лише у тому випадку, якщо між ними, під час виконання службових обов’язків, не буде безпосередньої підпорядкованості.

 

Матеріал підготовлено фахівцями Управління
 організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника
 та кадрової роботи Головного управління державної служби України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі