Теми статей
Обрати теми

Виплата матеріальної допомоги при виході на пенсію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата матеріальної допомоги при виході на пенсію

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

У 2000 році працівниця досягла пенсійного віку та оформила наукову пенсію, проте продовжувала працювати на посаді професора вищого навчального закладу. У цьому році за станом здоров’я вона була вимушена припинити працювати. При звільнені керівництво вищого навчального закладу відмовило їй у виплаті матеріальної допомоги в розмірі 6 посадових окладів. Чи правомірні дії керівництва закладу?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII (із змінами та доповненнями, далі — Закон № 1977) пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку:

— чоловікам за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років;

— жінкам — за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

При виході на пенсію відповідно до Закону № 1977 таким особам видається грошова допомога в розмірі 6 місячних посадових окладів (ставок) з урахуванням надбавок і доплат, за наявності стажу роботи на визначених Кабінетом Міністрів України посадах: для чоловіків — 12,5 року, жінок — 10 років.

Слід зазначити, що пенсія призначається з дня звернення за її призначенням та за умов звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника відповідно до Закону № 1977. Виняток установлюється для осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку. Їм пенсія відповідно до Закону № 1977 призначається з дня звернення за призначенням пенсії, але без звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника. А тому для такої категорії осіб виходом на пенсію є день, з якого призначена пенсія відповідно до Закону № 1977, тобто день звернення за призначенням пенсії відповідно до цього Закону.

Отже, ураховуючи те, що працівниця звільнилася для оформлення наукової пенсії у 2000 році, то часом для отримання матеріальної допомоги в розмірі 6 посадових окладів вважається 2000 рік.

Проте Законом України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» дію статті 24 Закону № 1977 стосовно виплати матеріальної допомоги в розмірі 6 посадових окладів при виході на пенсію наукових та науково-педагогічних працівників, які працюють у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, було зупинено. У загальному фонді Державного бюджету України на 2000 рік кошти на виконання цього положення не були передбачені, а тому відповідні виплати не проводились.

Виплата 6 посадових окладів за рахунок коштів Державного бюджету в поточному році неможлива, оскільки відповідно до Бюджетного кодексу України передбачене щорічне фінансування бюджетних програм. У зв’язку з цим у 2009 році виплату 6 посадових окладів належить здійснювати лише науковим та науково-педагогічним працівникам, які вийшли на пенсію згідно із Законом № 1977 у поточному році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі