Теми статей
Обрати теми

Чи оподатковується сума одноразової грошової виплати при виході на пенсію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Ч

и оподатковується сума одноразової грошової виплати при виході на пенсію

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування доходів фізичних осіб ДПАУ

 

Працівник підприємства при виході на пенсію отримує суму одноразової грошової виплати, що здійснюється за рішенням трудового колективу за рахунок коштів підприємства відповідно до ст. 15 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». Чи є така сума оподатковуваним доходом працівника, що виходить на пенсію?

(м. Луганськ)

 

Згідно з

п. 1.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2004 р. № 889-ІV (далі — Закон № 889), який набрав чинності з 1 січня 2004 року, доходом з джерелом його походження з України вважається будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, у тому числі у вигляді заробітної плати, нарахованої (виплаченої, наданої) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця, крім переліку доходів, наведених у п. 4.3 Закону № 889.

До цього переліку не входять суми одноразової грошової виплати у зв’язку з виходом на пенсію, що здійснюються за рішенням трудового колективу за рахунок коштів підприємства відповідно до

ст. 15 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII (далі — Закон про соціальний захист).

Під терміном «заробітна плата» для цілей

Закону № 889 розуміються також інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п. 1.1 Закону № 889).

Таким чином, суми одноразової грошової виплати громадянам похилого віку у зв’язку з виходом на пенсію, що здійснюються за рішенням трудового колективу за рахунок коштів підприємства відповідно до

ст. 15 Закону про соціальний захист, для цілей Закону № 889 розглядаються як «заробітна плата». А тому вони обкладаються податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах із застосуванням ставки 15 % (до 1 січня 2007 року — 13 %).

Також слід додати, що п. 22.2 Закону № 889 передбачено: у разі якщо норми інших законів (зокрема, Закону про соціальний захист) чи інших законодавчих актів, що містять правила оподаткування доходів (прибутків) фізичних осіб, суперечать нормам Закону № 889, пріоритет мають норми Закону № 889.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі