Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

КОНТРОЛЬ ЗА ЛИСТКАМИ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ПОСИЛЯТЬ

МОЗ України посилить контроль за видачею листків непрацездатності. Відповідні ініціативи було озвучено Міністерством у проекті наказу «Про затвердження Інструкції про порядок здійснення контролю за правильністю видачі листків непрацездатності», оприлюдненому на його офіційному сайті

(www.moz.gov.ua).

Зокрема, проектом Інструкції визначено види контролю, права та обов’язки комісії, що здійснює контроль, порядок організації проведення перевірки та безпосередньо оформлення результатів перевірки. Згідно з документом контроль за правильністю видачі та заповнення листків непрацездатності здійснюватимуть:

— керівники органів (закладів) охорони здоров’я, заступники головлікарів з експертизи тимчасової непрацездатності, завідувачі підрозділів. Перевірки регламентуватимуться графіками роботи і мають проводитися не рідше одного разу на квартал. Комісії (керівники) органів охорони здоров’я уповноважені на проведення перевірок не рідше одного разу на три роки;

— виконавчі дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, профспілки (із залученням за необхідності фахівців органів охорони здоров’я, фахівців вищих медичних навчальних закладів, науково-дослідних інститутів, незалежних експертів). Перевірки за їх участі мають проводитися не частіше одного разу на три роки.

Слід також ураховувати: крім планових контрольних заходів, передбачено проведення і позапланових. Позапланові перевірки можуть проводитися в необмеженій кількості. Для їх проведення достатньо заяви будь-якої особи про неправильність видачі лікарняного листка.

За результатами перевірки комісія, що складається із зазначених вище осіб, має скласти акт перевірки у трьох примірниках, один з яких вручається керівнику медустанови.

 

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК У ЗВІТНОСТІ ЗА ФОРМОЮ Ф4-ФСС з ТВП

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) у листі від 06.08.2009 р. № 05-09/Х-162з-188 нагадав страхувальникам порядок виправлення помилок, виявлених у звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП за попередні звітні періоди.

Так, у разі якщо страхувальник самостійно, до початку перевірки органом ФСС ТВП, виявив помилки, що містяться в раніше поданій ним звітності, які стосуються правильності нарахування сум страхових внесків до ФСС ТВП та витрат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, то він має негайно

надіслати письмове повідомлення до робочого органу ФСС ТВП за місцем його обліку. У повідомленні слід відобразити зміст помилок, розрахунок відкоригованої суми внесків, а за необхідності — й пені.

У разі самостійного виявлення своєчасно не нарахованих і не сплачених сум страхових внесків страхувальник зобов’язаний не тільки донарахувати відповідні страхові внески, а також нарахувати пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочення платежу. Протягом п’яти робочих днів від дня виявлення помилки про це необхідно повідомити орган ФСС ТВП у письмовій формі. Штраф за неповне перерахування страхових внесків до Фонду в такому разі

не застосовується.

 

ПІДТВЕРДЖЕННЯ СТРАХОВОГО СТАЖУ

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) у листі від 28.08.2009 р. № 04-06/К-158з-216 роз’яснив, що записи у трудовій книжці підтверджують виключно трудовий стаж працівника, що не завжди відповідає його страховому стажу. Наприклад, періоди перебування застрахованої особи у відпустках без збереження заробітної плати до страхового стажу не зараховуються.

Ураховуючи, що персоніфікованого обліку застрахованих осіб у ФСС ТВП немає, може виникнути необхідність підтвердження страхового стажу застрахованої особи для визначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Тому, крім трудової книжки, підтвердженням стажу застрахованої особи є:

довідки з попередніх місць роботи про заробітну плату, з якої сплачувалися страхові внески;

документи, що підтверджують періоди, протягом яких застрахована особа страхові внески не сплачувала, але які зараховуються до страхового стажу (листки непрацездатності, відомості про нарахування допомоги для тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах, із зазначенням періодів, за які надавалися страхові виплати, накази про надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідки про періоди отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо).

 

ВИХІДНА ДОПОМОГА ДЛЯ ПРИЗОВНИКІВ

У листі від 07.09.2009 р. № 211/06/186-09 Мінпраці роз’яснило питання про виплату грошової допомоги громадянам України, яких призивають на строкову військову службу. З листа випливає, що з 22.05.2008 р.

роботодавець не зобов’язаний виплачувати вихідну допомогу призовникам згідно з чинними на сьогодні нормами КЗпП. Це пояснюється таким.

З 1 січня 2008 року виплату вихідної допомоги в разі призову на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу було запроваджено Законом України про Держбюджет на 2008 рік та змінено розмір допомоги — вона мала виплачуватися в розмірі двох мінімальних заробітних плат. У зв’язку з цим було внесено відповідні зміни до ст. 44 КЗпП. Але 22 травня 2008 року рішенням Конституційного Суду України № 10-рп/2008 зміни було визнано неконституційними.

 

ІНФЛЯЦІЯ У ВЕРЕСНІ

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у вересні 2009 року склав

100,8 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі