Теми статей
Обрати теми

Виплата винагороди за безперервний стаж роботи та вислугу років на підприємстві

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА ВИНАГОРОДИ ЗА БЕЗПЕРЕРВНИЙ СТАЖ РОБОТИ ТА ВИСЛУГУ РОКІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

На госпрозрахунковому підприємстві діє Положення про виплату винагороди за безперервний стаж роботи та вислугу років. У зв’язку зі складним фінансовим становищем виплата цієї винагороди у 2009 році не є можливою. На підставі яких документів можна призупинити виплату цієї винагороди або зовсім її скасувати?

(Херсонська обл.)

 

Відповідно до чинного законодавства форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами (ст. 97 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII, ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР).

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII (далі — Закон № 3356) умови колективних договорів і угод, укладених відповідно до чинного законодавства, є обов’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали.

Отже, підприємство самостійно розробляє Положення про виплату винагород, у тому числі й винагороди за вислугу років, у якому встановлює критерії диференціації розмірів винагород, порядок їх обчислення тощо і передбачає зобов’язання щодо їх виплати, у тому числі можливі причини, відповідно до яких розмір зазначеної винагороди зменшується або вона не виплачується.

Фінансовий стан підприємства може бути однією із причин зменшення розміру винагороди за вислугу років або її невиплати для всіх працівників підприємства.

У цьому випадку в Положенні про виплату винагороди або в основному тексті колективного договору

повинна бути передбачена умова, згідно з якою виплата зазначеної винагороди залежить від фінансового стану підприємства та в разі скрутного стану її виплата припиняється.

Одночасно зазначаємо, що відповідно до

ст. 3 Закону № 3356 колективний договір (з додатками) укладається між власником або уповноваженим ним органом з однієї сторони та однією або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а в разі відсутності такого органу — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом.

Таким чином, рішення про умови виплати (призупинення або скасування виплати) та джерела фінансування винагороди за вислугу років приймається за погодженням сторін колективних переговорів і в разі необхідності вносяться відповідні зміни до колективного договору з урахуванням ст. 14 Закону № 3356.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі