Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати при реорганізації установи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ПРИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ УСТАНОВИ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з рішенням міської ради «Про зміни в організації виробництва і праці, скороченні та запровадженні посад у деяких виконавчих органах міської ради, затвердженні загальної чисельності в органах місцевого самоврядування, структури та штатів апарату міської ради і його виконавчих органів» відділ охорони здоров’я міської ради було перейменовано в управління охорони здоров’я міської ради.

При цьому розпорядженням міського голови було приписано звільнити співробітників відділу охорони здоров’я та призначити (прийняти) їх на посади фахівців управління охорони здоров’я.

Чи вплине зазначена ситуація на визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників у таких випадках:

1) головного фахівця відділу охорони здоров’я з посадовим окладом 905 грн. було призначено на посаду головного фахівця управління охорони здоров’я з таким самим посадовим окладом 905 грн.;

2) працівника, який обіймав посаду заступника начальника відділу охорони здоров’я з посадовим окладом 1432 грн., призначено на посаду начальника відділу адміністративно-господарської діяльності управління охорони здоров’я з посадовим окладом 1205 грн.

Чи можна вважати в таких випадках місяць прийняття працівників до управління охорони здоров’я базовим місяцем під час проведення індексації зарплати працівників? Або ж базовим місяцем залишиться лютий 2008 року (місяць останнього підвищення заробітної плати держслужбовцям)?

(м. Макіївка, Донецька обл.)

 

З наведених умов випливає, що установа не просто перейменована, а відбулася реорганізація: у деяких працівників змінилися посадові обов’язки, трудові функції, умови роботи. Це призводить до звільнення працівників, а потім прийняття на роботу до новоствореної установи зі зміною виробництва та праці, оплати праці тощо. Усі умови трудових відносин застерігаються в новому трудовому договорі між працівником і роботодавцем.

Індексація заробітної плати працівників має проводитися відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, зі змінами (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в п. 5 Порядку № 1078. У ньому зауважено, що базовим місяцем під час розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяцем для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

Якщо ж сума підвищення доходу менша суми індексації, яку має бути нараховано відповідно до Порядку № 1078, то індексація розраховується із застосуванням визначених виходячи з останнього базового місяця індексів (див. приклад 4 до Порядку № 1078).

Конкретний механізм проведення індексації заробітної плати працівників у разі реорганізації підприємства, установи, організації Порядком № 1078 не визначено. Рішення про індексацію заробітної плати працівників адміністрація новоствореної в результаті реорганізації установи може прийняти самостійно шляхом закріплення відповідного положення в колективному (трудовому) договорі, у наказі установи.

Таким чином, якщо керівництво створеного управління охорони здоров’я збереже право на проведення індексації прийнятих працівників на умовах, діючих до реорганізації, то індексація проводиться із застосуванням індексів, визначених відповідно до Порядку № 1078 (зокрема, з нормами, викладеними в п. 5 цього Порядку — див. вище).

Водночас на розсуд керівництва може бути прийнято й інше рішення — місяць прийняття на роботу вважати базовим місяцем для всіх працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі