Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга для самотньої матері

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Податкова соціальна пільга для самотньої матері

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Жінка розлучена, виховує одну дитину віком 16 років. Чи має вона право на отримання податкової соціальної пільги? Який при цьому застосовується граничний розмір заробітної плати, що дає право на таку пільгу?

(м. Кривий Ріг)

 

Статтею 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) визначено, що податкова соціальна пільга встановлюється залежно від категорій платників податку в розмірах 50 % від мінімальної заробітної плати, 150 чи 200 % від суми такої пільги та застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженій на 1,4 та округленій до найближчих 10 грн. У 2009 році граничний розмір доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, складає 940 грн.

У разі перевищення місячної заробітної плати понад установлений розмір питання надання податкової соціальної пільги не розглядається незалежно від категорії платника податку, що її одержує.

Відповідно до

п.п. 6.1.2 Закону № 889 самотня мати в розрахунку на кожну дитину віком до 18 років має право на застосування 150-відсоткової соціальної пільги (605 хх 50 % х 150 % = 453,75 грн.).

Також слід зазначити, що платник податку має право додатково одержати ще й 100 % звичайної пільги на себе особисто, тобто

має право користуватися двома пільгами: 150 % на дитину (453,75 грн.) та 100 % безпосередньо на себе (302,50 грн.). Аналогічну думку висловила ДПА України в листі від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717.

Документи, які необхідно подати самотній матері працедавцю, передбачено

Порядком надання документів та їх складом при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженим постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035, та листом ДПА України від 22.06.2004 р. № 11496/7/17-3117.

Такими документами є:

заява про застосування ПСП;

копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ про підстави запису про батька дитини у Книзі реєстрації актів громадянського стану, чи документи, що підтверджують наявність і вік дитини (дітей), засвідчені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживав(ла) до прибуття в Україну;

— копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун чи піклувальник);

— паспорт і свідоцтво про народження заявника;

— копія свідоцтва про розірвання шлюбу;

— копія паспорта з позначкою про розірвання шлюбу;

— документ, що підтверджує спільне проживання з дитиною (довідка ЖЕКу, довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально засвідчений договір між колишніми членами подружжя стосовно здійснення батьківських прав та виконання обов’язків з утримання дитини).

Як ми вже зазначали, на застосування цієї пільги має право працівниця, якщо її місячний дохід не перевищує відповідного рівня (940 грн.).

При цьому звернемо увагу: як виключення із загального правила щодо граничного розміру заробітної плати, що дає право на податкову соціального пільгу, становлять особи, перелічені в

пп. «а» — «в» п.п. 6.1.2 Закону № 889, які мають не одну дитину. Особи, які належать до зазначених пільгових категорій, для застосування податкової соціальної пільги визначають граничний розмір місячної заробітної плати як добуток суми, визначеної в абз. 1 п.п. 6.5.1 Закону № 889, та відповідної кількості дітей (у 2009 р.: 940 грн. х на кількість дітей).

Тобто якщо самотня жінка виховує тільки одну дитину, то граничний розмір її доходу у 2009 році для отримання пільги на себе та на дитину складатиме 940 грн. (940 грн. х 1 = 940 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі