Теми статей
Обрати теми

Робота за цивільно-правовою угодою та стаж держслужби

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Робота за цивільно-правовою угодою та стаж держслужби

 

Чи зараховується робота за цивільно-правовою угодою до стажу державної служби?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором та угодою сторін.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, у тому числі дострокового, можуть установлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України.

Як зазначило Мінпраці в листі від 26.12.2003 р. № 06/1-4/200, за трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. Працівникові гарантується заробітна плата, установлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.

Також у цьому листі вказується, що цивільно-правовий договір — це угода між громадянином і організацією (підприємством тощо) на виконання першим певної роботи (а саме: договір підряду, договір доручення тощо), предметом якого є надання певного результату праці, але за цим видом договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство, що не вважається працевлаштуванням.

Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII

не передбачено контрактної форми прийняття на посади державних службовців, дія цього Закону на осіб, прийнятих на умовах контракту на роботу до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, не поширюється.

Особи, прийняті на роботу за цивільно-правовими угодами, не обіймають посад в органах державної влади та органах місцевого самоврядування та не приймають Присяги державного службовця, їм не присвоюється ранг державного службовця. А отже,

робота за цивільно-правовою угодою до стажу державної служби не зараховується.

 

Матеріал підготовлено фахівцями Управління
 організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника
 та кадрової роботи Головного управління державної служби України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі