Теми статей
Обрати теми

Зарахування періоду навчання в аспірантурі до стажу роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зарахування періоду навчання в аспірантурі до стажу роботи

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи входить період навчання в аспірантурі до стажу, що дає право на виплату надбавки за вислугу років науково-педагогічним працівникам, а також до стажу, який дає право на наукову пенсію?

(м. Київ)

 

Щодо надбавки за вислугу років

Відповідно до

абз. 9 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам виплату щомісячної надбавки за вислугу років у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків, понад 20 років — 30 відсотків.

Порядок виплати цієї надбавки затверджено

постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78.

Дія зазначеного

Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, і на яких розповсюджуються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Згідно з цим

Порядком час навчання на стаціонарному відділенні у вищих навчальних закладах, а також період навчання в аспірантурі не входить до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

 

Щодо наукової пенсії

Згідно зі

ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку:

— чоловікам — за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років;

— жінкам — за наявності стажу роботи не менше 20 років, із них наукового стажу — 15 років.

Згідно зі

ст. 223 зазначеного Закону та постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 р. № 257 до наукового стажу, який дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги в розмірі 6 місячних посадових окладів у разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», зараховується час навчання в аспірантурі або ад’юнктурі за денною (очною) формою навчання випускників аспірантури, ад’юнктури, а також час перебування в докторантурі випускників докторантури.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі