Теми статей
Обрати теми

Критерії та порядок установлення надбавок керівникам закладів охорони здоров’я

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Критерії та порядок установлення надбавок керівникам закладів охорони здоров’я

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

За

якими критеріями керівникам закладів охорони здоров’я можуть бути встановлені надбавки за високі досягнення в праці, за складність і напруженість у роботі та за виконання особливо важливої роботи?

Який порядок установлення таких надбавок?

(Запорізька обл.)

 

Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (із змінами)

визначено структуру заробітної плати. Вона складається з трьох основних складових:

— основна заробітна плата;

— додаткова заробітна плата;

— інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Зокрема,

додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Надбавки за високі досягнення у праці, за складність і напруженість у роботі та за виконання особливо важливої роботи належать саме до додаткової заробітної плати.

При визначенні умов оплати праці медичних працівників слід керуватися

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови).

Відповідно до

п. 4.4 розділу 4 Умов надбавки за високі досягнення у праці, за складність і напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи можуть установлюватися працівникам у розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки).

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Іншими словами, кожна із вищезазначених надбавок може виплачуватися в максимальному розмірі (тобто 50 % посадового окладу (тарифної ставки)). При цьому потрібно звернути увагу на ситуацію,

коли працівнику встановлено не одну надбавку. У цьому разі всі надбавки не можуть виплачуватися в максимальному розмірі, слід пам’ятати, що загальний їх розмір не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Наприклад, керівнику закладу охорони здоров’я встановлена надбавка за високі досягнення в праці в розмірі 30 %. На час виконання важливої роботи йому встановлена надбавка за виконання особливо важливої роботи. У цьому разі максимальний розмір такої надбавки не повинен перевищувати 20 % посадового окладу з тим, щоб у сумі дві надбавки не перевищували максимальної величини (50 % посадового окладу).

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни надбавки за високі досягнення у праці, за складність і напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи зменшуються або скасовуються.

Працівникам закладу, установи

надбавки встановлюються керівником, а керівнику та його заступникам — органом вищого рівня, у межах фонду оплати праці.

Відповідно до

п. 1.7 розділу 1 Умов конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати.

Преміювання керівників закладів, установ та їх заступників, установлення їм надбавок і доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Надбавка за високі досягнення у праці.

Критерії, за якими встановлюється надбавка за високі досягнення у праці, як правило, залежать від конкретних завдань, що стоять перед відповідним закладом, у разі сумлінного та якісного виконання працівником (керівником) протягом певного періоду своїх посадових обов’язків, професіоналізму, компетентності, ініціативності та відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Для встановлення надбавки за високі досягнення в праці такими критеріями, наприклад, можуть бути:

— успішне виконання завдань та обов’язків;

— якісна, своєчасна підготовка матеріалів і пропозицій;

— ініціативність у роботі тощо.

Надбавка за складність і напруженість у роботі.

Надбавка за складність і напруженість у роботі передбачає виконання різноманітної за складом роботи, нелегкої для вирішення і виконання, що потребує уваги, зосередження, додаткових зусиль та часу.

Критеріями встановлення надбавки за складність та напруженість у роботі слугують:

— рівень (складність) посадових обов’язків;

— інтенсивність (напруженість) праці;

— відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни тощо.

Надбавка за виконання особливо важливої роботи.

Надбавки за виконання особливо важливої роботи мають встановлюватися на чітко визначений термін, тобто на період виконання цієї роботи, з метою стимулювання прискорення її виконання та підвищення якості виконуваної роботи. При встановленні такої надбавки повинна бути чітко визначена кінцева мета роботи і терміни виконання.

Критеріями, за якими встановлюється надбавка за виконання особливо важливої роботи, слугують:

— кінцева мета цієї роботи;

— якість виконуваної роботи;

— терміни виконання;

— відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Конкретні критерії

, за якими встановлюються надбавки за високі досягнення у праці, за складність та напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи визначаються самим керівником відповідного закладу та органом вищого рівня (для керівника). Вони повинні відображати результати професійної діяльності кожного працівника (керівника).

Отже, надбавки за високі досягнення у праці, за складність і напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи можуть встановлюватися за вищезазначеними критеріями та за відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни з урахуванням особистого внеску в загальні результати роботи за підсумками роботи.

Відповідно до

п. 4.6 розділу 4 Умов, яким визначено порядок установлення надбавок, надбавки за високі досягнення у праці, за складність та напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи нараховуються працівникам на посадовий оклад (тарифну ставку) з урахуванням підвищень.

Таким чином, надбавки за високі досягнення у праці, за складність і напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи нараховуються керівникам закладів охорони здоров’я на посадовий оклад, який установлюється відповідно до

пп. 2.1 — 2.2 розділу 2 Умов, тобто за тарифними розрядами, які залежать від групи з оплати праці.

При цьому слід пам’ятати, що відповідно до п.п. 2.4.1 розділу 2 Умов керівникам закладів охорони здоров’я, які мають кваліфікаційну категорію за спеціальностями «організація і управління охороною здоров’я» та «організація та управління фармацією» посадовий оклад, що відповідає тарифному розряду за групою з оплати праці, підвищується на 8,7 — 44,9 відсотка тарифної ставки працівника I тарифного розряду (залежно від статусу та наявної кваліфікаційної категорії керівника).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі