Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати зарплату за час відрядження в разі підвищення окладів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Як розрахувати зарплату за час відрядження в разі підвищення окладів

 

Юліана ЧИКАЇДЗЕ, консультант газети «Оплата праці»

 

З 1 по 5 вересня 2009 року (4 робочі дні) один із працівників підприємства перебував у службовому відрядженні. З 1 вересня 2009 року на підприємстві здійснено підвищення окладів усім працівникам на 10 %.

Як розрахувати працівнику заробіток за час перебування у відрядженні в такому разі?

(Харківська обл.)

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Інструкція № 59

— Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

 

Законодавством України передбачено, що за відрядженим працівником зберігаються місце роботи і середній заробіток (

ст. 121 КЗпП та абз. 14 Загальних положень Інструкції № 59). Причому середня зарплата зберігається за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, а не за календарні дні відрядження (абз. 15 Загальних положень Інструкції № 59).

Визначення розміру середньої зарплати регулюється

Порядком № 100, згідно з п. 2 якого середньомісячний заробіток обчислюють виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю відрядження працівника. Працівникам, які на підприємстві відпрацювали менше цього терміну, середню зарплату розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював (наприклад, перебував на лікарняному чи у відпустці), середню зарплату обчислюють виходячи з виплат за попередні два місяці роботи (

абз. 4 п. 2 Порядку № 100). Якщо ж і за цей час працівник не відпрацював жодного дня, то розрахунок провадять виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки чи посадового (місячного) окладу (абз. 3 п. 4 Порядку № 100).

Виплати, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, передбачено

п. 3 Порядку № 100. Це основна зарплата, доплати, надбавки, премії, що мають постійний характер, тощо.

Згідно з

п. 4 Порядку № 100 для розрахунку середнього заробітку не беруть виплати за період, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних та громадських обов’язків, щорічної та додаткової відпусток, відрядження тощо), і допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до

п. 8 Порядку № 100 нарахування за час відрядження, що розраховуються виходячи із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного заробітку в розрахунковому періоді на кількість робочих днів, які має бути оплачено за середнім заробітком.

Середньоденна

заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Звертаємо увагу, що при розрахунку середньої заробітної плати слід ураховувати вимогу, установлену

п. 10 Порядку № 100, щодо проведення коригування заробітної плати.

Так, згідно з

абз. 1 п. 10 Порядку № 100 у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Якщо підвищення відбулося в періоді, коли за працівником зберігався середній заробіток, цей середній заробіток коригують у частині, яка стосується днів збереження заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів), —

абз. 2 п. 10 Порядку № 100.

Випадки, коли коригування середньої заробітної плати

не провадиться, зазначено безпосередньо в абз. 3 п. 10 Порядку № 100, а саме: у разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівника у зв’язку з присвоєнням йому вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо.

Здійснювати коригування заробітної плати згідно з вимогами

п. 10 Порядку № 100 бюджетні установи та організації повинні обов’язково. На госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей , але, на думку Мінпраці, не може не здійснюватися взагалі, можливе тільки зниження коефіцієнта коригування (лист Мінпраці від 24.10.2008 р. № 696/13/84-08).

Якщо підприємство планує застосовувати менший коефіцієнт, ніж належить за правилами

п. 10 Порядку № 100, потрібно закріпити це в наказі, погодивши таке рішення з профкомом (іншим уповноваженим представником трудового колективу).

Якщо в колдоговорі підприємства чи окремих трудових договорах передбачено обов’язкове проведення коригування за правилами

п. 10 Порядку № 100 (тобто без прив’язки до фінансових можливостей), зменшувати коефіцієнт не можна.

Мінпраці в

листі від 04.04.2006 р. № 260/13/84-06 зауважило: якщо на підприємстві відбувається підвищення окладів за рішеннями, передбаченими в колективному договорі (угоді), для всіх працівників підприємства, то заробітна плата за проміжок часу до підвищення коригується на коефіцієнт її підвищення. Якщо ж підвищення окладу стосується лише конкретного працівника або в разі підвищення посадових окладів працівників на підприємстві, в установі, організації, що не відповідає актам законодавства або рішенням, передбаченим у колективних договорах (угодах), коригування середньої заробітної плати як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, не провадиться.

Таким чином, якщо колективним договором підприємства передбачено підвищення посадових окладів усім працівникам, то це впливає на суму заробітку за час відрядження, навіть якщо підвищення відбулося з першого числа місяця відрядження.

Розрахунок суми оплати за час відрядження

зводиться до такого алгоритму:

1)

розрахунок скоригованого заробітку з урахуванням коефіцієнта підвищення окладу працівника в розрахунковому періоді або в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, — шляхом множення заробітної плати за розрахунковий період на коефіцієнт підвищення окладу;

2)

визначення середньоденної (годинної) зарплати — діленням скоригованої зарплати за два попередні місяці на кількість фактично відпрацьованих днів (годин) у цьому періоді;

3)

обчислення середньої заробітної плати за час відрядження — множенням середньоденної (годинної) заробітної плати на кількість робочих днів (годин) за графіком роботи працівника за час відрядження.

Наведемо умовний числовий приклад розрахунку суми оплати за час відрядження.

Інженер ТОВ «Октава» Супруненко В. І. був у відрядженні з 01.09.2009 р. по 05.09.2009 р. (4 робочі дні). У розрахунковому періоді (липень — серпень 2009 року) йому було нараховано такі виплати:

— у липні — 2000 грн. (у тому числі оклад — 1800 грн., премія — 200 грн.) за фактично відпрацьовані 23 робочі дні;

— у серпні — 2100 грн. (у тому числі оклад — 1800 грн., премія — 300 грн.) за фактично відпрацьовані 20 робочих днів.

Згідно з положенням, передбаченим у колективному договорі, з 1 вересня 2009 року посадові оклади всіх працівників підвищуються на 10 %.

 

Заробітна плата, нарахована в розрахунковому періоді (за липень — серпень 2009 року), коригується на коефіцієнт підвищення заробітної плати у вересні 2009 року (1,1).

Відкоригована заробітна плата (з урахуванням коригування у зв’язку з підвищенням окладів) становитиме:

(2000 грн. + 2100 грн.) х 1,1 = 4510 грн.

Середньоденна зарплата дорівнює:

4510 : (23 + 20) = 104,88 грн.

Сума оплати за час відрядження становитиме:

104,88 х 4 = 419,52 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі