Теми статей
Обрати теми

Чи сплачується податок з доходів із сум страхового відшкодування

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи сплачується податок з доходів із сум страхового відшкодування

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи сплачується податок з доходів фізичних осіб у разі виплати фізичній особі страхового відшкодування страховою компанією за ушкодження застрахованого автомобіля в результаті ДТП?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР здійснення страхових виплат і виплата страхового відшкодування проводиться страховиком згідно з договором страхування або законодавством на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування), страхового акта (аварійного сертифіката), який складається страховиком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком.

Зазначимо, що п.п. 4.3.32 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) установлено перелік сум страхових виплат, страхового відшкодування або викупних сум, отримуваних за договором страхування, іншим, ніж довгострокове страхування життя або недержавне пенсійне забезпечення, від страховика-резидента, які за певних умов не включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку.

Детальніше зупинимося на таких умовах.

Перша умова

: при страхуванні майна сума страхового відшкодування не може перевищувати вартість застрахованого майна, розраховану за звичайними цінами* на дату укладення страхового договору, збільшену на суму сплачених страхових внесків (премій), та має бути спрямована на ремонт, відновлення застрахованої власності або її заміщення в порядку та строки, визначені ст. 15 Закону № 889.

* Термін «звичайна ціна» вживається у значенні, визначеному п. 1.20 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Порядок застосування

п.п. 4.3.32 Закону № 889 регулюється розпорядженням Держфінпослуг від 18.11.2003 р. № 126 (далі — Порядок № 126).

Таким чином, якщо сума страхового відшкодування перевищує вартість застрахованого майна, розраховану за звичайними цінами на дату укладення договору страхування, збільшену на суму сплачених страхових внесків, податковий агент від суми такого перевищення утримує та сплачує (перераховує) до бюджету податок за ставкою

15 %. Податковим агентом у такому випадку є страхова компанія.

Згідно з

п.п. 2.2.5 Порядку № 126 факт заміни (відновлення) застрахованого об'єкта майна має бути підтвердженим платником податку розрахунковими документами. Такими документами є квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, договори купівлі-продажу, договори підряду на виконання робіт з відновлення майна, укладені в установленому чинним законодавством порядку.

Згідно з вимогами

п. 15.1 ст. 15 Закону № 889 заміну (відновлення) застрахованого об'єкта має бути здійснено до кінця календарного року, наступного за роком, в якому відбулася страхова подія. Тому якщо зазначені вимоги не будуть виконані, то невикористана сума страхового відшкодування відповідно до п. 15.2 ст. 15 Закону № 889 уключається до складу відповідного річного оподатковуваного доходу такої фізичної особи.

Другою з таких умов

є необхідність підтвердження наявності факту зруйнування об'єкта майна чи визнання непридатним для використання офіційними висновками органів внутрішніх справ України або іншими установами (організаціями), які відповідно до Порядку підтвердження факту втрати платником податку застрахованого майна, затвердженого постановою КМУ від 26.11.2003 р. № 1834, уповноважені засвідчувати наявність обставин непереборної сили.

У даному випадку платник податку повинен мати

офіційне підтвердження висновком ДАІ факту ушкодження автомобіля в результаті ДТП.

Таким чином, сума страхового відшкодування на ремонт (заміну) пошкоджених деталей застрахованого майна з дотриманням наведених норм до складу оподатковуваного доходу страхувальника не включається. Про це йшлося в листі ДПАУ від 20.06.2007 р. № 6040/6/17-0716.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі