Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати: відповідаємо на запитання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ: ВІДПОВІДАЄМО НА ЗАПИТАННЯ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Якщо працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

 

Працівниця закладу (медична сестра) перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років і після закінчення такої відпустки стала до роботи у вересні 2009 року.

Який місяць буде базовим при проведенні індексації заробітної плати працівниці в цьому випадку?

(м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами) (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяця для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років індексація її заробітної плати має здійснюватися на умовах, передбачених на підприємстві, в установі для відповідної категорії працівників.

Отже, у вашому випадку при проведенні індексації заробітної плати в місяці виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

базовим місяцем для працівниці буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення доходів для відповідної категорії працівників чи посади, яку обіймала працівниця.

Такий підхід застосовують у ситуації виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років на умовах як повного, так і неповного робочого часу.

 

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

 

За виконання обов’язків тимчасово відсутнього провідного інженера відділу збуту (протягом трьох місяців) інженер І категорії цього ж відділу отримував доплату в розмірі різниці посадового окладу.

Чи має право працівник (інженер І категорії) на проведення індексації заробітної плати за цей період, якщо його посадовий оклад (за основною посадою) не підвищувався?

(м. Бершадь Вінницької обл.)

 

Пунктом 2 Порядку № 1078

передбачено, що об’єктами індексації є доходи громадян, отримані у гривнях на території України, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер, тобто виплачуються щомісяця.

Місяць

підвищення грошових доходів працівника у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника не є базовим, оскільки таке підвищення має тимчасовий характер.

Різниця в окладах

, що виплачується працівнику за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, не є постійною виплатою та не включається до загального доходу, що підлягає індексації.

 

Якщо збільшено надбавку за вислугу років у місяці щорічної відпустки працівника

 

У вересні 2009 року працівник фактично відпрацював 5 робочих днів (працівник перебував у щорічній відпустці). Саме в цьому місяці в нього збільшилася надбавка за вислугу років.

Чи можна вважати в цьому випадку місяць підвищення такої надбавки (вересень 2009 року) базовим місяцем для працівника?

(м. Горлівка Донецької обл.)

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, які не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, які мають постійний характер. Надбавка за вислугу років має постійний характер, отже, вона входить до складу доходу, що підлягає індексації.

Пунктом 5 Порядку № 1078

визначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, у якому відбувається підвищення доходів громадян.

При цьому слід мати на увазі, що місяць підвищення грошових доходів вважається базовим лише в тому випадку, якщо в результаті сума збільшення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

Таким чином, місяць підвищення доходу працівника у зв’язку зі збільшенням надбавки за вислугу років можна прийняти за базовий при проведенні індексації,

якщо сума підвищення постійної надбавки перевищить суму можливої індексації, тобто індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. При цьому суми підвищення надбавки та можливої індексації визначаються виходячи з розрахунку за повний робочий місяць.

 

Індексація доплат за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

 

Чи підлягають індексації доплати за роботу в нічний час, а також за роботу у святкові та неробочі дні в разі, якщо розмір таких виплат у кожному місяці різний? Як впливають такі виплати на механізм проведення індексації?

(м. Котовськ Одеської обл.)

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже,

доплати за роботу в нічний час, а також у святкові та неробочі дні, якщо вони не мають разового характеру, а передбачені режимом роботи підприємства, установи, організації, включаються до загальної суми заробітної плати працівників, що підлягає індексації. При цьому індексації підлягатиме тільки сума в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 Порядку № 1078). А частина заробітної плати, що перевищує такий прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Оскільки розміри зазначених доплат у кожному місяці різні (згідно з графіком роботи працівника може бути різною кількість відпрацьованих, наприклад, «нічних» годин), то збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі